Άραγε αντιμετωπίζουμε και κρατική πειρατεία στα Στενά Σιγκαπούρης – Ινδονησίας ;

 

Αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού της Ινδονησίας ζήτησαν 375.000 δολάρια για να απελευθερώσουν ένα δεξαμενόπλοιο που έθεσαν υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας το ότι αγκυροβόλησε παράνομα στα ινδονησιακά ύδατα ανοιχτά της Σιγκαπούρης, δήλωσαν δύο άτομα που συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις για την ανεπίσημη πληρωμή.

Το περιστατικό έρχεται αφότου το Reuters ανέφερε δώδεκα παρόμοια περιστατικά πέρυσι. Σε αυτές τα περιστατικά, οι πλοιοκτήτες πραγματοποίησαν ανεπίσημες πληρωμές περίπου 300.000 δολαρίων ο καθένας και τα πλοία που κρατούνταν από το ινδονησιακό ναυτικό ανατολικά της Σιγκαπούρης αφέθηκαν ελεύθερα.

Στο δεξαμενόπλοιο Nord Joy επιβιβάστηκαν ένοπλοι άντρες του πολεμικού ναυτικού στις 30 Μαΐου ενώ αυτό ήταν αγκυροβολημένο στα ύδατα της Ινδονησίας στα ανατολικά του Στενού της Σιγκαπούρης, μιας από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες λωρίδες πλοίων στον κόσμο, ανέφεραν οι δύο πηγές ασφαλείας.

Κληθείς να σχολιάσει εάν αξιωματικοί του ναυτικού ζήτησαν 375.000 δολάρια για να απελευθερώσουν το Nord Joy, ο εκπρόσωπος του ινδονησιακού ναυτικού Julius Widjojono είπε ότι διεξήγαγε έρευνα για τον ισχυρισμό και δεν είχε βρει «καμία ένδειξη» για τέτοιο αίτημα.

Είπε ότι η ανεπίσημες πληρωμές για την απελευθέρωση πλοίων απαγορεύονται αυστηρώς.

Ο Widjojono επιβεβαίωσε ότι το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού έθεσε υπό κράτηση
το Nord Joy ως ύποπτο ότι αγκυροβόλησε στα ύδατα της Ινδονησίας χωρίς άδεια, παραβιάζοντας του νόμους της θαλάσσιας διέλευσης της Ινδονησίας, πλέοντας και χωρίς να έχει υψωμένη την σημαία της χώρας.

«Οι αρχικές πληροφορίες είναι ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στην αρχική διαδικασία έρευνας στη ναυτική βάση Μπατάμ», είπε.

Σύμφωνα με τον ινδονησιακό νόμο, η αγκυροβόληση χωρίς άδεια επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον καπετάνιο του πλοίου και πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ρουπίων (13.840 $), είπε ο Widjojono.

Το ινδονησιακό ναυτικό είπε τον Νοέμβριο ότι είχε αυξηθεί ο αριθμός των κρατήσεων των πλοίων για αγκυροβόληση χωρίς άδεια, παρέκκλιση από τη πορεία τους ή διακοπή του ταξιδιού τους για αδικαιολόγητο χρονικό διάστημα.

Τα πλοία είτε ελευθερώθηκαν λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων είτε οι υποθέσεις διεκπεραιώθηκαν μέσω των ινδονησιακών δικαστηρίων και δεν έγιναν πληρωμές στο ναυτικό ή στο προσωπικό του, ανέφερε το ναυτικό.

Το Nord Joy είναι ένα πλοίο με σημαία Παναμά, μήκους 183 μέτρων και μπορεί να μεταφέρει έως και 350.000 βαρέλια πετρελαίου. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει σε ποιον ανήκει το πλοίο.

Η Synergy Group, η εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη που διαχειρίζεται το Nord Joy, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το υποτιθέμενο αίτημα του προσωπικού του ναυτικού για ανεπίσημη πληρωμή.

Η Synergy είπε στο Reuters σε μια δήλωση ότι το Nord Joy αγκυροβόλησε σε μια θέση που πιστεύεται ότι ήταν μακριά από τα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας στις 26 Μαΐου και στις 30 Μαΐου, το ινδονησιακό ναυτικό επιβιβάστηκε στο πλοίο, ισχυριζόμενο ότι βρισκόταν εντός της επικράτειάς του.

Η Synergy είπε ότι συνεργάζεται με το ναυτικό, τους δικηγόρους και τους τοπικούς πράκτορες για την επίλυση του ζητήματος.

Το Nord Joy συνοδεύτηκε από πλοία του πολεμικού ναυτικού σε ένα αγκυροβόλιο κοντά στο Batam, ένα νησί 20 μίλια νότια της Σιγκαπούρης, το οποίο φιλοξενεί ναυτική βάση της Ινδονησίας, ανέφεραν οι δύο πηγές στο Reuters.

Ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου μεταφέρθηκε στη βάση και του είπαν οι αξιωματικοί του ναυτικού να κανονίσει την πληρωμή των 375.000 δολαρίων ή ενδεχομένως να αντιμετωπίσει αρκετούς μήνες φυλάκιση μέχρι η υπόθεση να εκδικαστεί στα δικαστήρια, ανέφεραν οι πηγές.

Τα πλοία αγκυροβολούν εδώ και πολλά χρόνια σε ύδατα στα ανατολικά του Στενού της Σιγκαπούρης ενώ περιμένουν να ελλιμενιστούν ή να ναυλωθούνε, πιστεύοντας ότι βρίσκονται σε διεθνή ύδατα και ως εκ τούτου δεν πληρώνουν λιμενικά τέλη, ανέφεραν ναυτιλιακοί αναλυτές.

Το ινδονησιακό ναυτικό έχει δηλώσει δημόσια τα τελευταία χρόνια ότι μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής βρίσκεται εντός των υδάτων του και ότι σκοπεύει να καταστείλει τα πλοία που ήταν αγκυροβολημένα εκεί χωρίς άδεια.

Πηγή: e-nautilia.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.