Έρχονται αλλαγές στο Σύστημα Μηχανογράφησης των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ)

Με το νέο Μηχανογραφικό Σύστημα των ΚΤΕΟ θα επιτυγχάνεται η αυτόματη μεταφορά των δεδομένων ελέγχου απευθείας και χωρίς την παρεμβολή ενδιάμεσης συσκευής, από κάθε αυτόματη γραμμή ελέγχου των οχημάτων προς το Υπουργείο.

Σύμφωνα με την Νέα Υπουργική Απόφαση 302873 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5195/Β/6-10-2022, το Μηχανογραφικό Σύστημα των ΚΤΕΟ, θα αποστέλλει στο μητρώο του υπουργείου, σε πραγματικό χρόνο, τα στοιχεία των οχημάτων και των ελέγχων, ενώ σε αυτά πλέον θα συγκαταλέγονται περισσότερες φωτογραφίες από τη διαδικασία του ελέγχου σε κάθε στάδιο, αλλά και στατιστικά των ελέγχων, των ελλείψεων και των αποτελεσμάτων ανά όχημα, ανά ημέρα, ανά ιδιοκτήτη και ανά υπάλληλο του ΚΤΕΟ.

Όταν η καταγραφή των δεδομένων ελέγχου γίνεται μετά από οπτικό έλεγχο, η εισαγωγή των αποτελεσμάτων του οπτικού ελέγχου θα γίνεται από τον ελεγκτή. Το σύστημα θα καταγράφει την ημερομηνία, την ώρα έναρξης και λήξης κάθε διενεργούμενου τεχνικού ελέγχου, καθώς και τον αύξοντα αριθμό του προσκομισθέντος οχήματος τη συγκεκριμένη ημέρα.

Ως ώρα έναρξης του τεχνικού ελέγχου του οχήματος ορίζεται η ώρα λήψης της πρώτης φωτογραφίας του οχήματος και ως ώρα λήξης του ελέγχου η ώρα εκτύπωσης του κατά περίπτωση εκδοθέντος πιστοποιητικού (Δελτίο Τεχνικού ελέγχου, Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων).

Το σύστημα καταγράφει επίσης και κωδικό κάθε ελεγκτή που απασχολείται στο ΚΤΕΟ και που αντιστοιχεί στο Πιστοποιητικό του, όπως αυτό χορηγήθηκε από την Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου.

Για τον νέο τρόπο ελέγχου κρίσιμο θα είναι το φωτογραφικό υλικό. Προβλέπεται ότι όλες οι γραμμές ελέγχου ελαφρών, βαρέων και δίκυκλων-τρίκυκλων-τετράκυκλων οχημάτων των ΚΤΕΟ θα είναι εφοδιασμένες με έγχρωμες ψηφιακές κάμερες, με σύστημα προστασίας από εξωτερικές παρεμβάσεις (αλλαγή οπτικού πεδίου, κατεύθυνσης) και συνδεδεμένες με το Μηχανογραφικό Σύστημα του ΚΤΕΟ.

Στις φωτογραφίες που θα αποστέλλονται στο αντίστοιχο σύστημα του υπουργείου θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός του ΚΤΕΟ, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, ο αριθμός φωτογραφίας, η ημερομηνία και η ώρα λήψης της φωτογραφίας. Στην περίπτωση ανάριθμου οχήματος, αντί του αριθμού κυκλοφορίας αναγράφεται πλήρης ο αριθμός πλαισίου του οχήματος.

Υπεύθυνος του Μηχανογραφικού Συστήματος ΚΤΕΟ

Ως Υπεύθυνος του Μηχανογραφικού Συστήματος ΚΤΕΟ ορίζεται ο προμηθευτής του μηχανογραφικού συστήματος ή τυχόν άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη για την τεχνική υποστήριξη, τη συντήρηση και την αναβάθμισή του.

Ο Υπεύθυνος Μηχανογραφικού Συστήματος του ΚΤΕΟ, διαθέτει και διατηρεί σε ισχύ:

α) Πιστοποιητικό διαχείρισης της ποιότητας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες κατά ISO 9001 και

β) Πιστοποιητικό διαχείρισης της ασφάλειας των πληροφοριών κατά ISO 27001.

 

Οι αλλαγές θα εφαρμοσθούν πλήρως από το Μάρτιο του 2023 που θα τεθεί σε ισχύ η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πηγή: e-nomothesia

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.