Αλλάζουν όλα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

 

Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζει την Παρασκευή το νομοσχέδιο ο Θάνος Πλεύρης.

Στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή, παρουσιάζει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Όπως αναφέρει το news4health.gr, το υπουργείο Υγείας, ετοιμάζει σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες. Το σχέδιο νόμου αλλάζει τους ηλικιακούς περιορισμούς αφού δίνει τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το ίδιο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στο υπουργικό συμβούλιο ο Θάνος Πλεύρης, φέρνει αλλαγές και στην λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων, δηλαδή στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφάλιση των δικαιωμάτωντης γυναίκας
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη
  • Κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν
  • Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί
  • Επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

«Στο επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει και θα αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα ενεργοποιήσουμε και να υλοποιηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει τη δημιουργία μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για άτομα με HIV», ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης. Όπως εξήγησε, η επιστημονική δυνατότητα υπάρχει πλέον, αλλά το δημόσιο σύστημα δεν την παρέχει.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.