Ανακοίνωση της ΕΓ του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ για την εκπαίδευση των προσφύγων

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

    Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ επανειλημμένως έχει τονίσει ότι η όξυνση των ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ενέργειας, η εκμετάλλευση και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είναι οι υπεύθυνοι για τους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους σε όλο τον κόσμο, την αύξηση για το 2018 των αφίξεων προσφύγων στη χώρα μας.

Στη Χίο η κατάσταση επιδεινώνεται, ο εγκλεισμός συνεχίζεται, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων  στους πληγέντες κατοίκους, για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ασύλου, για σταμάτημα της απληρωσιάς των εργαζομένων στις δομές, συμπληρώνουν το παζλ της αντιδραστικής της πολιτικής με θύματα τους κατοίκους του νησιού, τους εργαζόμενους στις δομές και κυρίως τους πρόσφυγες και μετανάστες με τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε στο νησί μας τη δραστηριοποίηση συλλόγων Γονέων που «ανησυχούν», γύρω από τα ζητήματα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, θέτοντας όμως σε μη ορθή βάση μια σειρά ζητήματα, που δυστυχώς αφήνουν την πόρτα ολάνοιχτη στο δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού, ξεχνώντας το κύριο και σημαντικό: ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

Και όταν μιλάμε για παιδιά στη συζήτηση δε χωράει η επιλεκτική άγνοια με επιχειρήματα του τύπου : «Η μεταβατικότητα του πληθυσμού των προσφύγων, που πρόκειται να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο» ή ότι «η αύξηση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων είναι απαιτητή»- και σωστά – «αλλά δεν γίνεται», «η είσοδος στα σχολεία συνοδών ή και «μαθητών» με μη πιστοποιημένο παιδαγωγικό προφίλ», ο «κίνδυνος να καταστεί δυσανάλογος και μη διαχειρίσιμος  ο αριθμός των προσφυγόπουλων – μαθητών σε περίπτωση έκρηξης των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών».

Επιλεκτική άγνοια, η οποία αφορά και στο πώς λειτουργούν τα σχολεία με το νομοθετικό τους καθεστώς και πλαίσιο είτε αφορά στη λειτουργία των ΖΕΠ εδώ και χρόνια είτε στις ΔΥΕΠ, που πέρα από το ειδικό καθεστώς τους, με το οποίο έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις έτσι όπως εφαρμόζεται, λειτουργούν με βάση το γενικότερο σχολικό πλαίσιο, το οποίο υπαγορεύει ρητά ποιοι και πώς μπαίνουν μέσα στα σχολεία, ποιοι και πώς εγγράφονται σε αυτά. Οι ίδιοι οι γονείς γνωρίζουν ότι τα σχολεία είναι κλειδωμένα και μπαίνουν μέσα κατόπιν της σχετικής αδειοδότησης και για συγκεκριμένο λόγο. Ταυτόχρονα όμως και το συνδικαλιστικό κίνημα πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΣΓΜΕ( Συνομοσπονδία Γονέων) έχει θέσει μια σειρά ανεπάρκειες γύρω από τη λειτουργία των ΖΕΠ και κυρίως των ΔΥΕΠ, απαιτώντας να αρθούν αφενός, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι ρατσιστικές φωνές που λένε: «Σε γκέτο τα προσφυγόπουλα.»

Τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου και των δικών μας, δεν είναι «τσίρκο» να «ισορροπούν»! Είναι δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα μέσα από δεκαετίες ιμπεριαλιστικών πολέμων, ρατσιστικών και εθνικιστικών εκκαθαρίσεων και υπηρετούν το ελάχιστο μπροστά σε μια πραγματικότητα, που από τη μια πλεονάζουν τα μεγάλα λόγια και από την άλλη στην πράξη, κυριαρχεί η βία ενός συστήματος που μπροστά στο κέρδος του μοιράζει χώρες και λαούς.

   Το ενδιαφέρον για την «κανονικότητα» στα σχολεία μας δεν μπορεί να εγείρεται και να περιορίζεται μόνο στη συζήτηση για τα παιδιά των προσφύγων. Πρέπει και απαιτείται να υπάρχει και όταν από τα σχολεία λείπουν δάσκαλοι, όταν οι ειδικότητες φτάνουν το Δεκέμβρη, όταν κάθε χρόνο απολύονται πάνω από 20 χιλιάδες εκπαιδευτικοί, όταν τα παιδιά διδάσκονται από βιβλία με συνταγολόγια τη γλώσσα τους, όταν κλείνουν τμήματα στα ΕΠΑΛ ή συγχωνεύονται σχολεία, όταν το πετρέλαιο πληρώνεται από τους γονείς κλπ.

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε για τους εκπαιδευτικούς συλλόγους μέλη μας και των δύο βαθμίδων καμία συνδιοίκηση των σχολείων της α/μιας και β/μιας εκπαίδευσης. Κυρίαρχο όργανο διοίκησης είναι ο σύλλογος διδασκόντων, στις συνεδριάσεις του παρευρίσκονται μόνο τα μέλη του και κανείς άλλος. Τα περί «έννομου» συμφέροντος,  δυστυχώς παραπέμπουν σε κύκλους γνωστών παραγόντων με συγκεκαλυμμένη κοσμοπολίτικη ρατσιστική νοοτροπία!! Η συνεργασία με τους συλλόγους γονέων είναι επιθυμητή, είναι επιβεβλημένη, είναι χρήσιμη, αφορά στους κοινούς σκοπούς, αλλά οι ρόλοι είναι διακριτοί δεν πρέπει να υπερβαίνονται ούτε με τέτοιες προτάσεις να υπονομεύονται.

Οι ένοχοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μας και στην χώρα μας , με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες παραμονής και διαμονής, είναι οι  ίδιοι με αυτούς που ευθύνονται για τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια που βιώνει σήμερα μεγάλο μέρος στην Ελλάδα. Οι ίδιοι  ευθύνονται για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα συνολικά στα σχολεία και την εκπαίδευση. Όλους αυτούς και τις πολιτικές τους έχουμε στόχο. Δεν κλείνουμε τα μάτια και  για άλλη μια φορά επισημαίνουμε τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γι αυτή την κατάσταση, την ανακολουθία της , την ταύτιση της με τις αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ, η οποία ρίχνει νερό στο μύλο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Επισημαίνουμε ακόμα τις βαριές ευθύνες περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων , είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι στο βωμό της ψηφοθηρίας τους ρίχνουν λάδι στη φωτιά πάνω σε ένα λεπτό ζήτημα που απαιτεί τον ανθρωπισμό όλων μας, ξεχνώντας ότι όποιος σπέρνει ανέμους, θα θερίσει θύελλες.

   Καλούμε όλους του φορείς , τα συνδικάτα και τους γονείς σε κοινό αγώνα διεκδικώντας:

  • Απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Η αίτηση ασύλου να γίνεται στην ενδοχώρα σε ανοιχτά κέντρα με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
  • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, σε κανονικές συνθήκες με ένταξή τους για όσο καιρό βρίσκονται στη χώρα μας στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές.
  • Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη, χωρίς εμπλοκή από ΜΚΟ.
  • Να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στα σχολεία όσο και στους χώρους φιλοξενίας, χωρίς αιφνιδιασμούς και εκ του μακρόθεν αποφάσεις εκ μέρους του υπουργείου, αλλά σκύβοντας πάνω στις προτάσεις των εκπαιδευτικών φορέων.
  • Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας.
  • Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.
  • Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Απομονώνουμε τους εγκληματίες, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι της Υπ. Ασύλου
  • Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ
  • Αντιμετώπιση άμεσα των οξύτατων προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες/μετανάστες στην Ελλάδα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.