Ανακοίνωση του Δ.Σ.ΧΙΟΥ για τις εξελίξεις για την πόλη των Βαρωσίων

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, ανταποκρινόμενος στο από 14/10/2020 αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας για ενημέρωση των μελών μας αναφορικά με τις δυσάρεστες εξελίξεις που συνδέονται με την απόπειρα εποικισμού εκ μέρους της Τουρκίας της παραθαλάσσιας πόλης των Βαρωσίων της κατεχόμενης Αμμοχώστου της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου ,δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον Κυπριακό λαό και καταδικάζει απερίφραστα τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων σε βάρος της περίκλειστης παραλιακής περιοχής που επιχειρείται με την παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου ,των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας δυνάμει των οποίων έχουν καταδικασθεί όλες οι αποσχιστικές μεθοδεύσεις και θέσεις ως άκυρες και παράνομες και ζητείται η ανάκλησή τους.

Η νέα αυτή παράνομη και επιθετική ενέργεια της Τουρκίας που συνιστά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ,υπονομεύει πλήττοντας καίρια ,κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού σύμφωνης με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η  Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί και υποχρεωθεί από την Διεθνή Κοινότητα στην επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ , δεδομένου ότι η γείτονα χώρα δυνάμει των αποφάσεων του ΕΔΔΑ ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνακόλουθα ουδεμία δικαιολογία έχει η Τουρκία για τα νέα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει σε βάρος της Κύπρου και των κατοίκων της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων της Αμμοχώστου και σε βάρος όλου εν τέλει του Κυπριακού λαού. Η Τουρκία επιτέλους οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και είναι η ώρα  ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας , η Διεθνής Κοινότητα , οι Ευρωπαϊκοί Δικηγορικοί Σύλλογοι, η ‘Ενωση των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης , έτεροι αρμόδιοι Φορείς να ασκήσουν την επιρροή τους δυναμικά και να υποχρεώσουν την Τουρκική επιθετικότητα σε αποδόμηση και αποτροπή νέων δραματικών για την Ειρήνη και την Δημοκρατία τετελεσμένων. Η Λευκωσία ως μοναδική ακόμη σήμερα κατεχόμενη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, σηματοδοτεί και δια του Δικηγορικού της Συλλόγου  και της καμπάνιας ενημέρωσης των δικηγόρων της γηραιάς Ηπείρου, το φάρο της Ελευθερίας των Λαών και του επίμονου αγώνα για την Δημοκρατία και την Ειρήνη. Στον αγώνα για ανεξαρτησία, ελευθερία και Δημοκρατία της Κύπρου και του λαού της, τα Βαρώσια είναι ακόμη ένας σταθμός, είναι ακόμη μια μάχη που πρέπει να τα κρατήσει όρθια και ανοικτά μόνο στους κατοίκους τους και στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Σ αυτό τον αγώνα ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, ενός ακριτικού νησιού του Αιγαίου είναι με όλες του τις δυνάμεις μαζί σας!

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Πρόεδρος Ανθίππη Ζαννάρα  /  Η Γ.Γραμματέας  Αικ.Χούλη

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.