ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ ΔΙΑΒΑΙΝΕ ΚΑΙ… ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ ΠΕΡΠΑΤΕΙ! ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ…ΕΠΩΝΥΜΟΙ!

Παράθεση επιστολής του Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδη που κατατέθηκε στη βιβλιοθήκη Χίου «Ο Κοραής» (Αρ. Πρωτ. 307/4.9.2020).

 

Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης,

Οδός Αγίας Αναστασίας 15,

Φραγκοβούνι.

Χίος, 4/9/2020

 

 

Προς την,

Βιβλιοθήκη Χίου «Ο Κοραής»,

ΕΝΤΑΥΘΑ

 

Θέμα: «Στη μνήμη Νίκου Ζορμπά»

Την 31/10/1974, μετά από σχετική δημοσίευση της (ΔΣΕΝ/Μ/ΧΙΟΥ) Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου καταχωρηθείσα στην ημερήσια χιακή εφημερίδα «Η Πρόοδος» (Αρ. φύλλου 12800 της 22/10/1974) περί προσλήψεως καθηγητή Αγγλικής ΕΠΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙ στην ως άνω Σχολή, εμπρόθεσμα υπέβαλα την με αρ. Πρωτ. 1518/30-10-1974 αίτησή μου στη ΔΣΕΝ/Μ/ΧΙΟΥ αιτούμενος την πρόσληψη μου στην εν λόγω θέση.

Την 1/2/1975 μου ενεχειρίσθη ιδιοχείρως από τον τότε Διευθυντή Σπουδών Σταύρο Μαστρογιαννάκη το με Αρ. Πρωτ. 81173/25-01-1975 Α/ΛΣ/ΔΝΕΚ- 1ον έγγραφο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Έκπληκτος ανέγνωσα το θέμα του εν λόγω εγγράφου «Διορισμός ωρομισθίου καθηγητού Αγγλικής γλώσσης παρά τη ΔΣΕΝ/ΧΙΟΥ εκπ. Έτους 1974-75». Όλως περιέργως και παραδόξως η με αρ. Πρωτ. 1518/30-10-1974 σχετική αίτησή μου δεν είχε ληφθεί υπόψιν- είχε αγνοηθεί! Ανεφέρετο σε διορισμό μου, άκουσον, ακουσον!, ως ωρομίσθιου καθηγητή για το εκπαιδευτικό έτος 1974-1975 αλλά και τούτο ανετρέπετο στην απόφαση του εγγράφου, αφού ο διορισμός μου θα ετερματίζετο με τη λήξη της χορηγηθείσης τριμήνου άδειας του επί συμβάσει ΙΔ Καθηγητή Αγγλικής, επώνυμου εκ Ψαρών Γιαλούρη Νικολάου!!! Κατόπιν τούτου γεννάται το εύλογο ερώτημα, λαμβανομένου υπόψιν της με αρ 81172/74/1-11-74 διαταγής ΥΕΝ/Α/ΛΣ/ΔΝΕΚ- 1ον αναφερομένης στο υπό στοιχείον (α) σχετικό, ποια ήταν η ημερομηνία λήξης της τρίμηνης άδειας του Γιαλούρη Νικολάου; Εάν υποτεθεί ότι η έναρξη της εν λόγω χορηγηθείσης «τρίμηνης» άδειας ήταν η 1/11/74, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διαταγή του ΥΕΝ, τότε το σχετικό έγγραφο μου παρεδόθη άμα τη λήξει της τρίμηνης άδειας του Γιαλούρη Νικολάου, ήτοι την 1/02/75, για να διδάξω… κατά το «τρίμηνο» της απουσίας του!!! Υπό το φως των προαναφερθέντων θεωρώ, εν προκειμένω, ότι κάθε δικό μου σχόλιο περιττεύει.

Φυσικά ποτέ δεν παρουσιάστηκα να τον αντικαταστήσω κατά το «τρίμηνο» της απουσίας του. Εξυπακούεται ότι δεν υπήρχε καμιά απολύτως περίπτωση να αποδεχθώ αυτό τον… τρίμηνο διορισμό μου ακόμα και αν δεν συνέτρεχε η συγκεκριμένη τραγελαφική περίπτωση. Δεν θα συναινούσα να χρησιμοποιηθώ ως Καθηγητής ΤΣΟΝΤΑ!

Γεγονός παραμένει ότι ο Γιαλούρης Νικόλαος απουσίαζε από τη Σχολή καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους 1974-1975, ενώ η θέση του παρέμενε κενή, προφανώς κάνοντας χρήση της χορηγειθήσης εις αυτόν «τρίμηνης» άδειας (εδώ δε γελάμε)!!!

Λόγω του ότι οι προηγηθείσες δικές μου ενέργειες, αιτήσεις και προσωπικές παραστάσεις αρμοδίως προς απόδοση δικαιοσύνης απέβησαν επί ματαίω (αγνοήθηκαν παντελώς προς μεγάλη μου λύπη και απογοήτευση), για να αποκατασταθεί η εις βάρος μου άδικη και αδικαιολόγητη αντιμετώπιση εκ μέρους των ανδρών του Λιμενικού Σώματος της Διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, απευθύνθηκα στον «άνθρωπο του λαού» Βουλευτή Χίου μακαρίτη Νίκο Ζορμπά, ζητώντας τη συμπαράσταση και συνδρομή του εν προκειμένω. Ο Νίκος Ζορμπάς, άνθρωπος σοβαρός με προσωπικότητα και κύρος, λόγω της ιδιάζουσας φύσης του θέματος ( καραμπινάτη εις βάρος μου κοροιδία-εξόφθαλμος εμπαιγμός), μετέβη αυτοπροσόπως στο ΥΕΝ, όπως προκύπτει από το με ημερομηνία 18/04/75 ενημερωτικό του σημείωμα προς εμέ, το οποίο ομιλεί αφ’εαυτού. Η παράσταση του αυτή τελεσφόρησε και τοιουτοτρόπως τερματίστηκε η εις βάρος μου συντελεσθείσα κραυγαλέα αδικία.

Τέλος καλό, όλα καλά.

Διατελώ,

Με τιμή,

Μιχαήλ Ξυλοπόδης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.