«Ανθρώπινες ιστορίες»: Έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα στο «Aντίβαρο» από τις 31 Μαρτίου

 

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 31/3 (7 μ.μ.) στον Κοινωνικό Χώρο «Αντίβαρο» η έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα με τίτλο «Ανθρώπινες ιστορίες – Ισότητα στη ζωή, την κοινωνία και την εκπαίδευση» που επκεντρώνεται στις «ανθρώπινες πορείες» προσφύγων που έφτασαν τη τελευταία δεκαετία στη γειτονική Λέσβο.      

Σε συνδιοργάνωση της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου και του Κοινωνικού Χώρου Αντίβαρο εγκαινιάζεται την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 7 μ.μ., οπότε θα γίνει και σχετική συζήτηση, η έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα, ενεργού πολίτη στο χώρο της Πολιτικής Οικολογίας και μέλους της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης.

Στην έκθεση, που θα είναι επισκέψιμη καθημερινά (7 με 9 μ.μ.) στο χώρο της Καλοπλύτου 44 ως την άλλη Παρασκευή 7 Απριλίου, παρουσιάζονται «ανθρώπινες πορείες» προσφύγων που έφτασαν την τελευταία δεκαετία στη Λέσβο, ανθρώπων με όνειρο να ενταχθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ιδιαιτέρα παιδιών και γυναικών, που είναι περισσότεροι ευάλωτοι/ες σε σωματικούς και ψυχολογικούς κινδύνους.

Όπως σημειώνεται, «οι προσφυγικές και μεταναστευτικές μετακινήσεις των ανθρώπων είναι μια πραγματικότητα, με ιστορικές αναφορές στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να το χειριστούμε «σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί» ή μια «πληγή που χρειάζεται θεραπεία» αλλά ένα φαινόμενο με μακρά επίδραση στις κοινωνίες μας, για χιλιάδες χρόνια, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο».

Η έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα, με πλήρη τίτλο «Ανθρώπινες ιστορίες. Ισότητα στη ζωή, την κοινωνία και την εκπαίδευση», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Paris VIII το Νοέμβριο του 2022, και στη συνέχεια στη Μυτιλήνη και στη Konstanz της Γερμανίας.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Μπάκας

O Μιχάλης Μπάκας γεννήθηκε το 1973 στην Καλαμάτα, αλλά από το 1991 ζει μόνιμα στη Μυτιλήνη. Σπούδασε στο Τμ. Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συμμετέχει σε εθελοντικές ομάδες, ενώ ως ενεργός πολίτης ασχολήθηκε και με την πολιτική μέσα από το χώρο της Πολιτικής Οικολογίας.

Ενεργό μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις στη Μυτιλήνη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα (Ai Weiwei at Cycladic), στην Τουρκία, στην Κύπρο κλπ. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Επικεντρώνεται κυρίως σε κοινωνικά ζητήματα, στο προσφυγικό, και στο φυσικό περιβάλλον. Θα τον δείτε με μια φωτογραφική μηχανή πάντα στη τσάντα του, ενώ προσπαθεί, όταν βρίσκει χρόνο, να συνδυάζει τις δυο μεγάλες του αγάπες, εξερευνώντας τη φύση της νησιού της Λέσβου, αποτυπώνοντας φύση και ανθρώπους με το φωτογραφικό φακό του.

Info:

Ανθρώπινες ιστορίες. Ισότητα στη ζωή, στην κοινωνία και στην εκπαίδευση

Έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Κοινωνικός χώρος «ΑΝΤΙΒΑΡΟ» – Καλοπλύτου 44, Χίος

Εγκαίνια – συζήτηση Παρασκευή 30 Μαρτίου , ώρα 7 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης 30 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2023, ώρες 7 μ.μ. – 9 μ.μ.

Συνδιοργάνωση: Φωτογραφική Λέσχη Χίου – Κοινωνικός χώρος Αντίβαρο

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.