Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την επιδότηση αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών

Ως την μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης στην ιστορία της χώρας, που θα δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές, χαρακτήρισε την δράση για την αντικατάσταση συσκευών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.
Παρουσιάζοντας αναλυτικά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή», το οποίο ξεκινά αύριο με την άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr, είπε ότι η επιδότηση θα ανέλθει από 30% έως 50% με βάση εισοδηματικά κριτήρια και θα κυμανθεί από τα 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ. Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 5 Ιουλίου, ενώ οι αγορές ηλεκτρικών συσκευών μπορούν να γίνουν έως 16 Σεπτεμβρίου

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια για αγορές κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Σε κάθε αίτηση, θα συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές αιτούνται να αλλάξουν, η ύπαρξη ή μη ατόμου με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας, εφόσον ο δικαιούχους επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα.
Οι αιτήσεις αντικατάστασης συσκευών, μοριοδοτούνται με βάση τέσσερα κριτήρια που είναι το εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, η ύπαρξη ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα εξαρτώμενα μέλη μιας οικογένειας.
Αν η αίτηση εγκριθεί, ο δικαιούχος θα λάβει SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει και στην συνέχεια θα μπορεί να απευθυνθεί για την αγορά της συσκευής στους εμπόρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αφού επιλέξει προμηθευτή, ο τελευταίος δεσμεύει το κουπόνι για διάστημα μέχρι 30 ημέρες εντός του οποίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση και παράδοση της παλαιάς συσκευής. Αν εντός αυτού του διαστήματος δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε το κουπόνι είναι πάλι διαθέσιμο στον δικαιούχο ώστε να απευθυνθεί σε άλλο προμηθευτή. Το κουπόνι αποδεσμεύεται και στην περίπτωση ακύρωσης μιας παραγγελίας πριν την ολοκλήρωση της πώλησης.
Κάθε ωφελούμενος που αγοράζει νέα συσκευή υποχρεούται να παραδώσει μια αντίστοιχης κατηγορίας παλαιότερη συσκευή στον προμηθευτή προς ανακύκλωση. Η παράδοση γίνεται πάντοτε στο κατάστημα λιανικής από το οποίο αγοράζεται η νέα, επιδοτούμενη, συσκευή.

Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει η δυνατότητα μείωσης έως 40% της κατανάλωσης ανά έτος, η οποία σε επίπεδο λογαριασμού μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία που αφορά κύρια και μη κατοικία αλλά και εισοδήματα κάθε κατηγορίας, για την οποία όλα τα δικαιολογητικά εκδίδονται αυτόματα καθώς η πλατφόρμα είναι διασυνδεδεμένη με τα αντίστοιχα συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΕΦΚΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.