Ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο των εφήβων την Πέμπτη, με συνοδεία γονέα στο εμβολιαστικό κέντρο

Ανοίγει την Πέμπτη 15 Ιουλίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εφήβων μεταξύ 15 και 17 ετών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τα ραντεβού θα κλείνουν μέση της γνωστής πλατφόρμας. Το ραντεβού μπορεί να κλείσει ο γονιός που έχει στην «οικογενειακή του μερίδα» το παιδί, με τα στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Ο έφηβος θα πρέπει να συνοδεύεται από τους γονείς στο εμβολιαστικό κέντρο. Υπενθυμίζεται ότι για τους νέους 15 με 17 ετών συστήνονται mRNA εμβόλια, ενώ μόνο εκείνο της Pfizer έχει πάρει έγκριση για χρήση σε ανήλικους.

Τέλος, καταργείται η ποινή των 6 ημερών για πάνω από 2 ακυρώσεις ραντεβού.

«Εργαστήριο μεταλλάξεων του ιού οι ανεμβολίαστοι»

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Συγχαρητήρια στα νέα παιδιά που μετά από σκληρή προετοιμασία κατάφεραν να πετύχουν και να περάσουν στις σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης. Απαραίτητο εφόδιο για τα νέα παιδιά θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός. Όχι μόνο για πρωτοετείς αλλά και για τους παλαιότερους. Θα είναι ευκαιρία να χαρούν τη φοιτητική ζωή. Περίοδος που πρέπει να είναι χρωματισμένη και όχι γκρίζα.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον σε μικρότερες ηλικίες. Τα επόμενα κύματα, θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους. Πριν μια εβδομάδα ανακοινώθηκε η σύσταση για εμβιολιασμό 15 ως 17. Ο κίνδυνος από νόσηση αυτών των ηλικιών είναι μικρός αλλά υπαρκτός και υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα και αυξημένο κίνδυνο. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά σε αυτές τις ηλικίες στο περιβάλλον που βρίσκονται και άτομα ευάλωτα και ανεμβολίαστα.
Οι μελέτες επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων.

Μια προδημοσίευση έρευνας είναι ενδιαφέρουσα. Αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία του ιού. Αντίθετα οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς. Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση πάνω από 93%. Σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και από το να κολλήσει τη λοίμωξη. Φρενάρει τις νέες μεταλλάξεις, μειώνει ιικό φορτίο και διασπορά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μια δόση. Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι 1 στους 10 δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση. Οι ηλικίες που δεν ολοκληρώνουν είναι τα νέα άτομα, στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις».

Οι δικαιολογίες των ανεμβολίαστων

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε ιδεολογήματα που εκφράζονται από ανθρώπους με αμφιβολίες ή άρνηση για τα εμβόλια: «Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν το φάρμακο. Οι μελέτες και οι έρευνες δεν έχουν αποδόσει αποτελεσματικό φάρμακο. Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε ανδρών ούτε γυναικών. Ο εμβολιασμός επιβάλλεται και για τις θηλάζουσες. Το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν και πολλοί για τον φόβο των παρενεργειών. Τον φόβο του 1 ή 2 στο εκατομμύριο. Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα ότι κι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν. Ξεχνούν το γεγονός ότι το 99% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. Ανεμβολίάστοι είναι και εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Ας έχουμε υπόψιν ότι κράτη όπως το Ισραήλ και το ΗΒ έχουν μεν αυξανόμενο ρυθμό κρουσμάτων αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων, αυτό τα λέει όλα. Οι νεαρές ηλικίες καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.