Τα προβλήματα ανατρέπουν τους επικοινωνιακούς απολογισμούς της Δημοτικής Αρχής

Την προηγούμενη εβδομάδα, 9/9/2020 , μετά από πρόσκληση του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου προς όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του Βροντάδου πρώην και νυν, όπως και σε πρώην δημάρχους και αντιδημάρχους  του Βροντάδου καθώς και περιφερειακούς συμβούλους παρόντος και του αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Μπουγδάνου και του Αντιδημάρχου Ομηρούπολης,  παραβρεθήκαμε  ως Λαϊκή Συσπείρωση στη συνάντηση, με τους δύο δημοτικούς μας συμβούλους Μάρκο Σκούφαλο και Κλαίρη Κωστάλα και τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργη Αμπαζή.

Σε μια διευρυμένη  συζήτηση τέθηκαν καταρχήν από την πρόεδρο  του Τ.Σ. και εν συνεχεία από όλους τους παρευρισκομένους  πρώην και νυν αιρετούς  τα προβλήματα του Βροντάδου , παλαιά που εδώ και χρόνια  ταλαιπωρούν τους κατοίκους και που διαιωνιζόμενα και αυξανόμενα,  καθίστανται νέα.

Τέτοια χρονίζοντα είναι τα προβλήματα του νερού, που φέτος ιδιαίτερα ταλαιπώρησαν την πόλη μας , της αποχέτευσης, της οδοποιίας, εσωτερικής κυρίως, μια και οι δρόμοι αποτελούν καθημερινή ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών , τα προβλήματα της παραλιακής, της στάθμευσης, το ζητούμενο για ήπιες παρεμβάσεις στο περαστικό δάσος Κλειδού-Ρεστά-Τρυπατέ, την ανάπτυξη της Δασκαλόπετρας, τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά σε όλα αυτά που χρόνια καταγράφουμε, παραθέτουμε , γνωστοποιούμε , ειδικότερα  για τον Βροντάδο  με παρεμβάσεις  στον τοπικό τύπο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταλήγοντας πάντα ,  ότι όλα αποτελούν θέμα χρηματοδοτήσεων, από εκεί πηγάζουν και εκεί καταλήγουν , έστω και εάν υπήρχαν δυο ή τρεις δήμοι στο νησί. Το αποτέλεσμα  πάντα  είναι το μοίρασμα μιας φτώχιας τόσο  σε έμψυχο υλικό , (εργαζομένων υπαλλήλων) όσο και πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων.

Την ίδια στιγμή βέβαια όλες οι δημοτικές αρχές και η σημερινή μοιράζει «τσάι και συμπάθεια», και αποτελεί τον ιμάντα μεταφοράς της κυβερνητικής πολικής σε όλα τα επίπεδα. Προσωπικό και πόροι κατανέμονται με βάση τις προεκλογικές υποσχέσεις και τα φέουδα του κάθε αντιδημάρχου ή παράγοντα της δημοτικής αρχής , πέρα από τις καλές προθέσεις που διατυπώνονται κάθε φορά ή τις υποσχέσεις συντοπιτών μας που οι προσπάθειες τους σκοντάφτουν στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική ή  στην πολιτική της δημοτικής αρχής.

Επισημαίνοντας  τα σημερινά προβλήματα , φλέγοντα για τον Βροντάδο  και θυμίζοντας   και προηγούμενες  θέσεις και επισημάνσεις-καταγγελίες που ως παράταξη βάζαμε προς τους  δημάρχους από το 2011 και μέχρι σήμερα , διαπιστώνουμε ότι ελάχιστα προβλήματα έχουν λυθεί, ελάχιστα έργα έχουν υλοποιηθεί  και  περνώντας ο χρόνος  αφήνει αδιάσειστα στοιχεία εγκατάλειψης, φθοράς και απαξίωσης του τόπου και των κατοίκων του.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις θέσεις και προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για θέματα επίκαιρα, που θεωρούμε ότι απασχολούν όλους τους συνδημότες μας.

  • Άμεση λύση των προβλημάτων της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Η ΔΕΥΑΝΧ θα πρέπει να μελετήσει και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο Βροντάδος  να μην έχει πλέον πρόβλημα νερού, όπως αυτό που έζησε πρόσφατα και που διευθετήθηκε με λύσεις ανάγκης. Απαιτείται ο εκσυγχρονισμός των αφαλατώσεων,  η δημιουργία  ταμιευτήρων αποθήκευσης τεχνητών ή φυσικών ή ενεργοποίηση και ανακατασκευή της λιμνοδεξαμενής του Αίπους  σε συνεργασία με την Προμηθευτική.

Επίσης να υπάρξει μελέτη για βελτίωση του πεπαλαιωμένου δικτύου αποχέτευσης που λειτουργεί  εδώ και 20 χρόνια περίπου  και που συνεχώς επιβαρύνεται με την αύξηση φόρτου λυμάτων ( αύξηση κατοικιών, ξεν/χειων κλπ), ζήτημα που το είδαμε στο , στο Βελονά , στον Όρμο Λω κλπ.

Κυρίως θα πρέπει να υπάρξει τακτική  και προγραμματισμένη συντήρηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων για να προλαμβάνονται τα κάθε είδους προβλήματα και ζημιές,

  • Κλειδού:Η Λαϊκή Συσπείρωση, ήδη από την περίοδο της συμμετοχής της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης, είχε θέσει το ζήτημα της απόλυτης προστασίας της περιοχής της Κλειδούς, ως περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που αποτελεί ταυτόχρονα πηγή ζωής για την περιοχή.Υπάρχει απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου , που πρέπει και μπορεί να επικαιροποιηθεί καθώς η διοίκηση έχει συνέχεια.
  • Δασκαλόπετρα: Ο αρχαιολογικός χώρος της Δασκαλόπετρας, πολυσυζητημένο έργο,  θα πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί, αλλά μέχρι στιγμής οι μελέτες ή το έργο  δεν έχει φανεί.
  • Ανάδειξη και σύνδεση της Ελληνόστρατας στο Αίπος  και τη σύνδεση  της με την περιπατητική διαδρομή που θα συνδέσει την νότια με τη βόρεια Χίο

 

  • Παραλιακή Βροντάδου:

Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί για την παραλιακή του Βροντάδου είναι  η ασφάλεια που παρέχεται  στους πεζούς και στα διερχόμενα οχήματα.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να εκπονηθεί  μελέτη που θα βελτιώνει ακόμα περαιτέρω τον παραλιακό  δρόμο και  θα δημιουργεί πεζοδρόμια ασφαλή για τους πεζούς, ενώ θα πρέπει να λάβει υπόψη τις πολλαπλές χρήσεις της παραλιακής οδού.

  • Ανάδειξη  της πλατείας του Αφανή  Ναύτη, του Πετροκάραβου, των Τριών  Μύλων.

Δεν μπορεί αυτά τα έργα να αποτελούν θύματα της κτηματικής υπηρεσίας με ένα νομοθετικό οπλοστάσιο πεπαλαιωμενο , που τα έχει μετατρέψει σε φαντάσματα, από χώρους που έσφυζαν από ζωή πχ πλατεία Αφανη Ναύτη.

  • Ολοκλήρωση των  παιδικών χαρών  τόσο στο Πετροκάραβο .όσο και την Κλειδού.

 

  • Χορτοκοπές , δασοκαθαρισμοί και πυροπροστασία.

Ο Βροντάδος , αραιοκατοικημένος  εν πολλοίς, και με μεγάλα τμήματα εκτός οικισμού  είναι ευάλωτος σε κάθε σπίθα που μπορεί να ανάψει και να δημιουργήσει  ανεπανόρθωτα προβλήματα  τόσο για τους κατοίκους  αλλά και στον οικισμό . Λαμβάνοντας υπόψη  ότι  οι κάτοικοι πλέον δεν ασχολούνται με την καλλιέργεια των αγρών, τα περισσότερα χωράφια  είναι αφημένα στη τύχη τους  παραμένοντας  ακαθάριστα, τα δένδρα ακλάδευτα σε σημείο τέτοιο που να δημιουργούν κινδύνους πυρκαγιάς.

Σαφώς ο Δήμος δεν μπορεί να επέμβει  σε ιδιωτικές περιουσίες , αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός που υπάρχει και μπορεί να  προβεί σε καθαρισμούς  για το  δημόσιο συμφέρον.

Στα εκτός οικισμού τμήματα  θα πρέπει να δημιουργηθούν προσβάσεις, αγροτικοί δρόμοι  για  μια  παρέμβαση εφόσον απαιτηθεί.

 

  • Οδικό δίκτυο

Τα πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Βροντάδου, καθώς και οι ελλείψεις και φθορές  σε προστατευτικά κιγκλιδώματα, καθρέφτες και οδική σήμανση  μπορούν να λυθούν με έργα συντήρησης. Είναι απαραίτητο αυτά να μελετηθούν και να προβλεφθούν εγκαίρως. Μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και μόνο όταν υπάρξει πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια  ελάχιστα έργα έχουν υλοποιηθεί, σημειώνουμε ότι το έργο για βελτίωση του  δρόμου του Αγ. Ισιδώρου , από τις πλέον προβληματικές οδούς , πρόκειται να  αρχίσει μετά από μεγάλες καθυστερήσεις.

Η εσωτερική οδοποιία στο Βροντάδο βρίσκεται μόνο  στα χαρτιά και στα τεχνικά προγράμματα και  με πολύ μικρές επεμβάσεις  λόγω της ελάχιστης χρηματοδότησης

 

  • ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ Βροντάδου: Είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη παρακαμπτήριας οδού τόσο προς Βολισσό όσο και προς Καρδάμυλα, γεγονός που επιβαρύνει υπέρμετρα το κυκλοφοριακό και την καθημερινότητα του Βροντάδου. Οι προμελέτες που είχαν εκπονηθεί από την πρώην  Νομ. Αυτοδιοίκηση   δίνουν λύσεις ακριβές και δύσκολα εφαρμόσιμες αφού πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα όπως τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές κλπ. Οι σχεδιασμοί  για παράκαμψη του Βροντάδου με φαραωνικές, ανερμάτιστες, πανάκριβες και άχρηστες λύσεις, που φαίνεται να  προκρίνει η Περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να αφήσουμε να καταστρέψουν τον πνεύμονα του Βροντάδου και της Χίου.

 

Η θέση μας είναι ότι για τη βελτίωση του προβλήματος θα πρέπει να εξεταστεί η λύση της διάνοιξης και βελτίωσης του αγροτικού δρόμου από τα Κουκούρικα προς το Σταυρό και με την αξιοποίηση γενικότερα υφιστάμενων δρόμων  στην περιοχή.

Τέλος επισημαίνουμε ακόμη μια φορά πως ο  Βροντάδος περισσότερο από όλες τις δημοτικές ενότητες έζησε και εξακολουθεί να ζει  μια  εγκατάλειψη – συνέπεια του Καλλικράτη και Κλεισθένη, που είναι βέβαια πολιτικές των  κατά καιρούς  κεντρικών κυβερνήσεων,  αλλά και  των επιλογών των  μέχρι σήμερα  δημοτικών αρχών, που ασμένως έτρεχαν να εφαρμόζουν αυτούς τους νόμους , αρκεί εκείνες να είχαν και να έχουν το πάνω χέρι.  

Χίος 20/9/2020

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.