Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό κο Ν. Μηταράκη για την ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΜΕ DRONES – ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ σας χαιρετώ.
Είμαι ένας από τους πολλούς Νεοδημοκράτες, καθώς και η οικογένειά μου που αγωνίζονται στην Χίο, για την ΝΔ. Με την παρούσα επιστολή μου, σας παρακαλώ να διαβάσετε με προσοχή την σκέψη μου, για μία νέα στρατηγική Πυροπροστασίας των Δασών με drones για να σωθούν τα δάση μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Ευρώπη, απο μία οικολογική καταστροφή.
Είναι γνωστό ότι η Αστυνομία εντοπίζει τις χασισοφυτείες, σε δύσβατες περιοχές πάνω στα βουνά, με την βοήθεια των drones.
Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν κάμερες  για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.
Πιστεύω ότι με την βοήθεια των drones, εφοδιασμένων με κάμερες ευκρίνειας, μπορούμε να κάνομε αποτελεσματική Πυροπροστασία των Δασών, επί 24ώρου βάσεως. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει σε κάθε Αστυνομική ή Πυροσβεστική Υπηρεσία κάθε περιφέρειας, ή Νομού της Χώρας, ένα τμήμα εκπαιδευμένου προσωπικού, που θα “σκανάρει” τις δασικές περιοχές με ένα σύστημα από drones ή ελικόπτερα επί 24ώρου βάσεως, τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά τις επικίνδυνες ημέρες που επικρατούν καύσωνες ή δυνατοί άνεμοι.
Έχω συζητήσει με τον κύριο Δήμαρχο Κάρμαζη, τον κύριο Μπουγδάνο και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου το παραπάνω θέμα και με
διαβεβαίωσαν ότι στην Χίο υπάρχουν μέσα που χρησιμοποιούνται για Πυροπροστασία και για μετανάστες από την Τουρκία, αλλά εν πάση περιπτώσει, γιατί να μη χρησιμοποιούνται drones σε όλους τους νομούς της Χώρας;
Με την βοήθεια του GPS των drones θα συλλαμβάνεται “επαυτοφόρω” ο κάθε πυρομανής – εμπρηστής από πρόθεση, ή κάθε απερίσκεπτος που θα βάζει φωτιά ή θα προσδιορίζεται κάθε άλλη αιτία της εστίας της φωτιάς ( καλώδια – πυλώνες ΔΕΗ, μελισσοκόμοι, κεραυνοί, αυτανάφλεξη, ξένους επιβουλείς-Τούρκους  κ.λ.π. ). Ο προσδιορισμός των αιτιών της φωτιάς, θα μας δώσει την δυνατότητα να λάβομε τα κατάλληλα μέτρα για να μη ξανασυμβεί φωτιά από τα ίδια αίτια. Ο σκοπός είναι να προλάβομε και να μην επιτρέψομε να “Ξεσπάσει” φωτιά μέσα στο Δάσος.  
Ένας εμπρηστής θα το σκεφτεί πολύ καλά να βάλει φωτιά όταν γνωρίζει ότι τα δάση μας προστατεύονται από drones ή ελικόπτερα και αν βάλει φωτιά θα
συλλαμβάνεται “επαυτοφόρω” και θα τιμωρείται.
Η κάθε τυχών εστία φωτιάς θα εντοπίζεται αμέσως από τα drones και θα ενεργοποιείται, on line, το σύστημα πυρόσβεσης δια την άμεση κατάσβεση της.
Βάσει κανονισμών του ΙΜΟ, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, κάθε καπετάνιος σήμερα, απαιτείται να γνωρίζει την αιτία κάθε ατυχήματος ( the rout of the case), για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ( actions to be taken ), για να μη ξανασυμβεί το ίδιο ατύχημα στην θάλασσα. Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει το Κράτος να γνωρίζει τα αιτία που προξενούν τις φωτιές στα Δάση, για να μην έχομε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια και με την λέξη “Ξέσπασε” φωτιά να αρχίσουμε να τρέχουμε για να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι.!!!  Ο σκοπός ( το target ) είναι να  “Μη Ξεσπάσει” φωτιά.
Ο κύριος Στυλιανίδης μας είχε πει στην αρχή του καλοκαιριού ότι  “Όλα είναι έτοιμα”.  Όχι κύριε Μηταράκη, δεν είναι όλα έτοιμα.!!!  Τα δάση μας είναι έρμαια στον κάθε πυρομανή, στον κάθε αναρχικό, στον κάθε ξένο επιβουλέα, στον κάθε απερίσκεπτο που βάζει ανεξέλεκτα φωτιές. Επίσης καλώδια της ΔΕΗ που περνούν μέσα στα Δάση δεν ελέγχονται κανονικά, για τα κλαδιά των δένδρων που ακουμπούν στα καλώδια και προκαλούν σπινθήρες.
Η τελευταία φωτιά στην Κατάβαση της Χίου ήταν από την παραπάνω αιτία, που εντοπίστηκε από το παρατηρητήριο πάνω από την Κατάβαση. Στα
δύσβατα Δάση ποιος θα εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις για να προλάβομε να  “Μη Ξεσπάσει Φωτιά” ;;
Γι ΄ αυτό στον σχεδιασμό του Κράτους πρέπει να περιλαμβάνεται η Πυροπροστασία των Δασών με drones ή ελικόπτερα. Τα Δάση μας είναι δύσβατα και δεν είναι δυνατόν να  προστατευθούν μόνο με ανθρώπινο δυναμικό. Ίσως να μου πείτε ότι ο σχεδιασμός αυτός κοστίζει. Όμως η οικολογική καταστροφή των δασών και του περιβάλλοντος, η καταστροφή της περιουσίας των πολιτών, οι αποζημιώσεις και οι απώλειες ζωών πολιτών και ζώων, κοστίζει πολύ περισσότερο.
Είναι ντροπή να σηκώνουν τα drones ή τα ελικόπτερα, μετά από κάθε φωτιά για να μας δείξουν τα καμένα Δάση, και να μη μπορούν να σηκώσουν τα drones ή τα ελικόπτερα πριν από κάθε φωτιά για να τα προστατέψουν να μην καούν.!!!
Σκοπός της επιστολής μου αυτής είναι να κάνετε κάτι για την παραπάνω σκέψη μου, για να σωθούν τα δάση μας, δίχως να αναφέρεται το όνομά μου.
Δεν με απασχολεί η δημοσιότητα, δεν έχω κανένα πολιτικό κίνητρο, παραμόνο η διάσωση των δασών μας και του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και
το γόητρο της ΝΔ, ότι έχει νέα στρατηγική, για αποτελεσματική Πυροπροστασία των Δασών της Ελλάδας και όχι μόνο.
Σας ευχαριστώ πολύ,
Πέτρος Κ. Μαμμούς
Συνταξιούχος Πλοίαρχος Ε.Ν.
Βροντάδος Χίος
(Τα άρθρα που φέρουν υπογραφή, αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη του υπογράφοντος ο οποίος φέρει και την αποκλειστική ευθύνη των γραφομένων σε αυτό)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.