Το ζήτημα της εξόρυξης του μεταλλίου αντιμονίου στην Κέραμο έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στο νησί της Χίου, αφού επικρατεί διχογνωμία, ενώ συνάμα παρατηρείται η επιμονή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επισπεύσει τις διαδικασίες και να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, παρά τις αντιδράσεις της χιακής κοινωνίας, η οποία έχει προβληματιστεί δεόντως εφόσον τα κύρια ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν, μένουν μυστήρια.
Παρά το γεγονός της σύγκλισης διαβούλευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου περί του θέματος, ο Δήμαρχος Χίου, κ. Ιωάννης Μαλαφής, επεσήμανε ότι αναμένεται να δημοσιευτεί επίσημο έγγραφο, για την πλήρη πληροφόρηση των κατοίκων και των ενδιαφερόμενων επενδυτών, ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για εκμίσθωση συγκεκριμένου τμήματος περίπου 9 τ. χλμ.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης ακούστηκαν αρκετές γνώμες αναφορικά με την πραγματοποίηση ή μη της εξόρυξης, με αρκετούς από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της Βορειόχωρας να ανταποκρίνονται θετικά μεν, έχοντας ωστόσο ενδοιασμούς, εφόσον δεν έχει δοθεί ουσιαστική απάντηση για τα θέματα που τους αφορούν, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η βιωσιμότητα των κατοίκων, οι οικονομικές απολαβές κ.α. Αυτό που τονίζεται ιδίως από τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Βρουλή, είναι η άγνοια στην οποία βρίσκεται παρά την επιμονή του για διαλεύκανση της υπόθεσης, εφόσον το αρμόδιο Υπουργείο κρατάει “κλειστά τα χαρτιά του”.
Όλα ξεκίνησαν από το ενδεχόμενο δημιουργίας μουσείου στην περιοχή των παλαιών μετάλλων αντιμονίου. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αμανής κ. Ρυμική, ο τότε Δήμαρχος Σταμάτης Κάρματζης είχε απορρίψει την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εξόρυξη των μεταλλίων.
Το θέμα άνοιξε εκ νέου με την εκλογή του νέου Δήμαρχου, Ι. Μαλαφή, αφού μαζί με τον Αντιδήμαρχο, κ. Κ. Ρυμική, δρομολόγησαν συνάντηση με τους αρμόδιους του Υπουργείου, δείχνοντας θετικοί απέναντι στην εξόρυξη. Έπειτα από αυτή τη συνάντηση, εν μέσω καλοκαιριού η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μαζί με κλιμάκιο του Υπουργείου, κατέφθασαν στο νησί της Χίου ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση και να επικοινωνήσουν άμεσα με την τοπική κοινωνία. Το ζήτημα ωστόσο αναμένεται να λάβει μια περαιτέρω τροπή τον ερχόμενο μήνα, όπου ίσως το Υπουργείο να έχει δώσει απαντήσεις.
Τέλος, όσον αφορά την εκμίσθωση του έργου, αυτή θα έχει χρονική διάρκεια τα 5 έτη, με δικαίωμα παράτασης ανά 5, έως τα 30 έτη. Οι εκμισθωτές που θα διαγωνιστούν για την ανάληψη του έργου, θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα μεγάλη οικονομική επιφάνεια και πλήρης εμπειρία επί του θέματος εξόρυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Για να μην κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος, οφείλει εντός τριών μηνών να υπογράψει τόσο τη σύμβαση, να υποβάλλει στους αρμόδιους φορείς επίσημα έγγραφα και δικαιολογητικά που αφορούν την μελέτη του έργου, το σχέδιο της εξόρυξης, τις έρευνες κ.α.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.