Έως 30 Απριλίου οι ενστάσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Οριστικό τέλος δίνεται με τις ενστάσεις χιλιάδων επαγγελματιών και επιχειρήσεωνοι οποίοι κόπηκαν από τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής που χορηγήθηκαν την περίοδο της πανδημίας ή έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που ανέμεναν, φαίνεται να βάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης ολοκληρώνεται έως τις 30 Απριλίου.

Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης ημερομηνίας τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψη του αιτήματος επανεξέτασης, όπως προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και οι υφυπουργοί Οικονομικών. Όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δικαιωθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει, θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Η απόφαση προβλέπει τη διόρθωση των οικονομικών δεδομένων, για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

  1. Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα αιτιολογημένο αίτημα επανεξέτασης.
  2. Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν καταχωρίσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα στοιχεία. Τα στοιχεία για τα οποία υπήρχε η υποχρέωση να συμπληρωθούν εκ των υστέρων της υποβολής της αίτησης χορήγησης, γίνονται αποδεκτά, ανεξαρτήτως του εάν έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωριστεί ως 31.3.2021.

Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το σύνολο των δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος που αφορούν τα φορολογικά έτη 2019, 2020 έως 31.3.2022 και το φορολογικό έτος 2021 έως 31.12.2023, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν.

Η καταβολή τυχόν ποσών ενισχύσεων που προκύπτουν καταβάλλονται στις αιτούσες επιχειρήσεις μόνο εφόσον ισχύουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Πραγματοποιείται αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ, κατά την κρίση της, ως προς την αξιοπιστία των οικονομικών δεδομένων που έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις και τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης, σύ και την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, για τη διάπραξη φορολογικών παραβάσεων κατά τα έτη 2017 και επόμενα, που συνιστούν φοροδιαφυγή
  • Δεν έχουν πραγματοποιήσει παύση εργασιών κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης
  • Δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.