Και στους αιρετούς και βουλευτές η εισφορά απασχόλησης

Εισφορά λόγω απασχόλησης υπέρ του ΕΦΚΑ θα πληρώνουν και οι βουλευτές που παίρνουν σύνταξη από τα ταμεία τους, διατηρώντας παράλληλα και τη βουλευτική τους ιδιότητα. Ο ειδικός πόρος ανέρχεται σε 7,70% επί της μηνιαίας βουλευτικής τους αποζημίωσης, με πλαφόν κρατήσεων τα 426,17 ευρώ.  Την ίδια κράτηση 7,70% επί των μηνιαίων αποδοχών τους θα έχουν και όλοι όσοι απασχολούνται ως μετακλητοί, ή ως ειδικοί – επιστημονικοί συνεργάτες της Βουλής εφόσον συνταξιοδοτούνται.

Υπόχρεοι καταβολής του ίδιου πόρου (7,70%) είναι και οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες) που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί από το επάγγελμα που ασκούσαν πριν εκλεγούν.

Η επέκταση του ειδικού πόρου στους βουλευτές και γενικά στους αιρετούς, προβλέπεται σε νέα διορθωτική εγκύκλιο που έβγαλαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με διευκρινήσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή ειδικής εισφοράς λόγω απασχόλησης σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης στους οποίους ανήκει η Βουλή και οι Ανεξάρτητες Αρχές. Στην κατηγορία των συνταξιούχων που απασχολούνται σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης ανήκουν, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, “και όσοι έχουν εκλεγεί ως βουλευτές, ή απασχολούνται στη Βουλή των Ελλήνων, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, ως μισθωτοί, υγειονομικοί, μισθωτοί μηχανικοί, δικηγόροι με έμμισθη εντολή και ειδικό επιστημονικό προσωπικό με ειδικότητα νομικού, καθώς επίσης και οι απασχολούμενοι στις Ανεξάρτητες Αρχές”.

Με το προηγούμενο καθεστώς οι βουλευτές που έπαιρναν σύνταξη από τα ταμεία τους βάσει επαγγέλματος που ασκούσαν πριν εκλεγούν, εξαιρούνταν από τη μείωση της σύνταξης κατά 30%. Τώρα όμως εντάσσονται όπως όλοι οι συνταξιούχοι στο ενιαίο καθεστώς με την υποχρέωση να καταβάλουν τον ειδικό πόρο στον ΕΦΚΑ για την απασχόλησή τους ως βουλευτές, εφόσον παράλληλα με τον μισθό του βουλευτή λαμβάνουν και σύνταξη από το ταμείο που ασφαλίζονταν είτε πριν είτε και μετά την εκλογή τους.

Για τους ους συνταξιούχους, που απασχολούνται, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, σε φορέα ΕΚΤΟΣ της Γενικής Κυβέρνησης, και ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ο ειδικός πόρος λόγω απασχόλησης υπέρ του ΕΦΚΑ θα παρακρατείται για κάθε μήνα που τους καταβάλλεται η σύνταξη.

Στην κατηγορία αυτή (απασχόληση σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης) ανήκουν και όσοι έχουν εκλεγεί ως βουλευτές, και εν γένει οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσοι απασχολούνται στη Βουλή των Ελλήνων, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, ως μισθωτοί, υγειονομικοί, μισθωτοί μηχανικοί, δικηγόροι με έμμισθη εντολή και ειδικό επιστημονικό προσωπικό με ειδικότητα νομικού, καθώς επίσης και οι απασχολούμενοι στις Ανεξάρτητες Αρχές, δεδομένου ότι η Βουλή και οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν αποτελούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, οι βουλευτές που έχουν ήδη πάρει σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούσαν (π.χ. ως δικηγόροι, γιατροί, κ.λπ) είναι υπόχρεοι σε καταβολή ειδικού πόρου υπέρ του ΕΦΚΑ ως απασχολούμενοι συνταξιούχοι με την ιδιότητα του εν ενεργεία βουλευτή.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.