Απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ομογενή βουλευτή Κρις Πάππας για Τουρκία – Υπογράφει η Τουρκοαμερικάνα Naz Durakoğlu

 

Επίσημη απάντηση στον ομογενή βουλευτή Κρις Πάππας έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχέση με την επιστολή που είχε στείλει εκείνος για την απόπειρα της Τουρκίας να αγοράσει από την Ουάσιγκτον F-16. Η απάντηση, που επισημαίνει τη δέσμευση του υπουργείου να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Αγκυρα ως αντίδραση στην αγορά των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που Ελληνες, Εβραίοι και Αρμένιοι πρόκειται να επιχειρήσουν να περάσουν ψήφισμα που να απαγορεύει την πώληση όπλων στην Τουρκία.

Αναλυτικά η απάντηση έχει ως εξής:

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας την 1η Νοεμβρίου 2021 σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει νέα F-16 και να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο της F-16. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύεται να εφαρμόσει τους νόμους ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ με όλους τους αμυντικούς εμπορικούς μας εταίρους και να εφαρμόσει τις κυρώσεις του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA) που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 ως απάντηση στη συναλλαγή S-400 της Τουρκίας με τη Ρωσία. Το Υπουργείο εκφράζει με συνέπεια σε ανώτερα επίπεδα την έντονη αντίρρησή μας στην απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400 και τονίζει στην Άγκυρα τη σημασία της χρήσης των στρατιωτικών της δυνατοτήτων για την ενίσχυση των προσπαθειών του ΝΑΤΟ και την προώθηση των αμοιβαίων στόχων μας.

Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ με τον οποίο μοιραζόμαστε πολλά στρατηγικά συμφέροντα. Η Άγκυρα συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικά στις αποστολές της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατα στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν. Η υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και οι αμυντικές σχέσεις συνεργασίας αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή, ενώ οι δραστηριότητες της Τουρκίας βοηθούν πολλές από τις προσπάθειές μας στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Κεντρική Ασία. Παρά τις πολύ πραγματικές προκλήσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος, ενεργώντας ταυτόχρονα ως γέφυρα και ως φραγμός σε μια περιοχή που είναι ευμετάβλητη.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν τομείς στους οποίους το υπουργείο διαφωνεί βαθύτατα. Η εμπλοκή της Άγκυρας σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις δεν βοηθάει και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια. Το Υπουργείο συνεχίζει να εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία μας για την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει τους S-400 και να προειδοποιεί ότι περαιτέρω αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες κυρώσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει την Τουρκία να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με τους στόχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το Υπουργείο γνωρίζει ότι η Τουρκία υπέβαλε Επιστολή Αίτησης στο Υπουργείο Άμυνας. Το Υπουργείο βρίσκεται νωρίς στη διαδικασία αναθεώρησης της προτεινόμενης πώλησης, η οποία θα απαιτούσε ειδοποίηση από το Κογκρέσο εάν την εγκρίναμε. Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στις καθιερωμένες διαδικασίες αδειοδότησης του αμυντικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης του Κογκρέσου και της πολιτικής για τη μεταφορά συμβατικών όπλων. Ανυπομονούμε να παρέχουμε πρόσθετες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες. Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για εσάς και καλωσορίζουμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε περαιτέρω για αυτά τα θέματα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν μπορούμε να σας βοηθήσουμε περαιτέρω.

 

Πηγή: ekirikas.com

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.