Συνεργασία Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Harvard

 

Μια ιδιαιτέρως σημαίνουσα σύμπραξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με το Πανεπιστήμιο του Harvard επισημοποιήθηκε προσφάτως με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας. Η εν λόγω σύμπραξη πραγματώνεται μέσω του νέου Κόμβου Αριστείας του ΕΚΠΑ για το Ασυλο και τη Μετανάστευση και αν μη τι άλλο συνιστά μία εξαιρετική πρωτοβουλία του ελληνικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Επί του εγχειρήματος τοποθετήθηκε με δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Επί του αντικειμένου του Κόμβου Αριστείας, αυτό αφορά σε ένα ζήτημα προκύπτον εκ των βιωμάτων της ελληνικής κοινωνίας και Πολιτείας τα τελευταία χρόνια. Οπως υπογράμμισε συναφώς ο κ. Δημόπουλος, δεδομένου τούτου, «η χώρα εξελίσσεται σε προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη προσφυγικών και μεταναστευτικών σπουδών (refugee studies) ή ευρύτερα του τομέα της μελέτης των μετακινούμενων πληθυσμών».

Στο πλαίσιο αυτό, «αποστολή του Κόμβου Αριστείας είναι η ανάπτυξη κοινών δράσεων και προγραμμάτων σε όλο το εύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών με άμεσο διεθνές αντίκτυπο. Για τον σκοπό αυτό υπεγράφη ήδη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου του Harvard (διά του Harvard T.H. Chan School of Public Health και του FXB Center for Health & Human Rights), δημιουργώντας ευκαιρίες τόσο για κοινή διδασκαλία και μάθηση όσο και για την ενίσχυση καινοτόμων μορφών εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα σχετικά με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Η πρώτη από αυτές τις κοινές δράσεις είναι ένα Θερινό Σχολείο τριών εβδομάδων, το οποίο θα λειτουργήσει τον Ιούλιο 2022», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλο το  άρθρο στο ekirikas.com

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.