Αρμενία και ο Χιώτης Κ. Τρυπάνης, ήρωας που έσωσε 10.000 Αρμένιους

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Στην Αρμενία μόλις τελείωσε; ακόμη ένας πόλεμος εφόσον  κατά τον Ρώσο πρόεδρο  Πούτιν, η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ προχθες στις 23:00 (ώρα Ελλάδας). «Την 9η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν (Ιλχάμ Αλίεφ), ο πρωθυπουργός της Αρμενίας (Νικόλ) Πασινιάν και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) υπέγραψαν διακήρυξη που αναγγέλλει την πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Ήδη η Ρωσία αναπτύσσει από τη νύχτα ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή με 1.960 στρατιωτικούς που μεταφέρονται αεροπορικώς στην διάρκεια της νύχτας.

Νοέμβρης του 2020. Χιλιάδες Αρμένιοι θα πάρουν πάλι το δρόμο της προσφυγιάς. Εμείς όμως επιστρέφουμε στον 19ο αιώνα και στο 1909. Τότε που χωρίς πόλεμο αλλά με αντίστοιχη βία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη σφαγή των Αρμενίων στα Άδανα. Εδώ  ευημερούσε μια μεγάλη Αρμενική κοινότητα που εξαφανίστηκε εξ’ ολοκλήρου μέσα σε μια νύχτα από την Τουρκική χαντζάρα. Πνίγηκαν στο αίμα οι Αρμένικες γειτονιές, αβοήθητοι οι άμαχοι Αρμένιοι έπεφταν νεκροί σωρηδόν. Κι όμως μια μεγάλη ομάδα 10.000 !!! Αρμένιων θα γλυτώσουν τον θάνατο. Πως;

Ο Χιώτης μεγαλέμπορας Κωνσταντίνος Τρυπάνης βαθύπλουτος έμπορας βάμβακος εργοστασιάρχης και μεγαλοκτηματίας των Αδάνων θα ανοίξει τις πόρτες του τεράστιου εργοστασίου του και θα κρύψει 10.000 Αρμένιους που κατέφυγαν εκεί για να σωθούν, Κι ενώ έξω στα Άδανα οι σφαγές ,οι λεηλασίες των περιουσιών των Αρμενίων φούντωναν κανείς από τον Τούρκικο όχλο δεν μπορούσε να εισέλθει στο εργοστάσιο Τρυπάνη που είχε υψωμένη την Ελληνική σημαία.

Με αυτό τον τρόπο ο Χιώτης μεγαλοεργοστασιάρχης έσωσε τη ζωή των αθώων άοπλων Αρμενίων που βρήκαν καταφύγιο στο εργοστάσιο του.

Δεν γνώριζα το γεγονός έως προχτές που η Αρμένισσα κ. Λούσυ Μπερμπεριάν μου κοινοποίησε την σχετική ανάρτηση της σελίδας:

<Εθνική Επιτροπή Δικαίωσης Αρμενικού Ζητήματος

11 Νοεμβρίου στις 1:02 μ.μ.>.  ·

Το  συγκινητικό κείμενο της ανάρτησης της Αρμένικης σελίδας:

Η Ελληνική Ιστορία όπως και η Αρμενική είναι γεμάτη από αγώνες για την απόκτηση ή ανάκτηση ενός πολύτιμου αγαθού για τον άνθρωπο, της Ελευθερίας, για το οποίο θυσιάζει ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι Χιώτες, που πλήρωσαν με το αίμα τους την αγάπη τους για τη Λευτεριά το 1822, όταν οι Τούρκοι κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το νησί και έσφαξαν τους κατοίκους του.

Ήταν η 11η Νοεμβρίου του 1912, ημέρα Κυριακή, εορτή των πολιούχων της Χίου Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου. Από τότε εορτάζεται και ως ημέρα της απελευθερώσεως από τον τουρκικό ζυγό.

Αλλά ως Αρμένιοι χρωστάμε στην Χίο και ένα μεγάλο ευχαριστώ.!

Τα “Εργαστάσια Τρυπάνης Πατήρ & Υιοί” από τη Χίο στα Άδανα της Μ. Ασίας όπου είχαν το εργοστάσιο τους , άνοιξε τις πύλες του και στην αυλή που χώρεσε 10.000 Αρμενίους που κυνηγημένοι από τους Τούρκους βρήκαν καταφύγιο μέσα στο εργοστασίο στη μεγάλη σφαγή των Αδάνων το 1909.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ του εργοστασίου ήταν εκείνη που έσωσε χιλιάδες Αρμενίους απογόνους μας από τον όχλο . Οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να παραβιάσουν ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΧΙΟΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ

………………………………………..

Ένας Χιώτης μεγάλος ήρωας λοιπόν, ακόμη μία απόδειξη του μεγαλείου του Ελληνικού Έθνους και της ύπαρξης κορυφαίων προσωπικοτήτων με καταγωγή τη Χίο.

Ειρήνη στην πολύπαθη Χριστιανική Αρμενία.

Ευχαριστώ την  Αρμένικη ομάδα για την άδεια χρήσης του υλικού της.

Οι φωτό από την ανάρτηση που παρέλαβα. 1. Τα Άδανα μετά τις Τούρκικες βαρβαρότητες καμμένα και μισογκρεμισμένα. 2. Η επιγραφή του εργοστασίου Τρυπάνη. 3. Ο Αρμένιος ήρωας Άμπερτ που σκοτώθηκε στο πεδίο των μαχών τις πρώτες μέρες του πολέμου σκορπίζοντας θλίψη στους συμπατριώτες του.

Σύντομα αναλυτικό ρεπορτάζ για την οικογένεια Τρυπάνη.

Για την  diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.