Οι πυροσβέστες της Χίου εκπαιδεύονται στον αυτοκινούμενο εξομοιωτή πυρκαγιάς σε εσωτερικούς χώρους

Όλοι οι  πυροσβέστες της Χίου αλλά και αρκετοί εθελοντές θα εκπαιδευτούν στον αυτοκινούμενο εξομοιωτή συνθηκών πυρκαγιάς που ταξίδεψε στην Χίο και θα παραμείνει στο νησί μας  για αρκετές ημέρες. Ήδη η εκπαίδευση ξεκίνησε χθες Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, με τον εξομοιωτή να βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Δημοσίου ΚΤΕΟ στην περιοχή Σιερό.

Πρόκειται για τον μοναδικό εξομοιωτή αυτού του τύπου στην Ελλάδα και έναν από τους επτά που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Ο εξομοιωτής πριν από την Χίο  βρίσκονταν στην Σάμο ενώ θα ακολουθήσει η Λέσβος και η Κρήτη.

Στο θεωρητικό μέρος του προγράμματος εξετάζονται ζητήματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζουν οι πυρκαγιές σε κλειστούς χώρους, αναπτύσσονται τα χαρακτηριστικά των φαινομένων «Flashover» , «Backdraft» και «Rollover», ενώ τέλος γίνεται αναφορά σε βασικές αρχές έρευνας και διάσωσης σε δομημένο περιβάλλον.

Στο πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι επιχειρούν υπό ρεαλιστικές συνθήκες, οι οποίες επιτυγχάνονται με την αξιοποίηση του αυτοκινούμενου εξομοιωτή συνθηκών πυρκαγιάς (Fire Dragon), ενώ καλούνται να εφαρμόσουν καινοτόμες τεχνικές πυρόσβεσης και διάσωσης.

Για την Χίο, οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν πυρκαγιά σε ημιυπόγειο διαμέρισμα με έξι εστίες και να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν ένα βρέφος που βρίσκεται στην κούνια του.

Το περιβάλλον της φωτιάς στην εκπαίδευση είναι υπαρκτό, με πραγματικές εστίες, υψηλές θερμοκρασίες και σχεδόν μηδενική ορατότητα και βέβαια υπό την συνεχή επίβλεψη  των εκπαιδευτών.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.