Αφίξεις ρεκόρ Μεταναστών και Προσφύγων στην Ισπανία

 

Τουλάχιστον 5000 μετανάστες μπήκαν παράνομα στον Ισπανικό θύλακα Θέουτα στην Αφρική κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο ζωής,να πατήσουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος,αν και ευρισκόμενοι ακόμη στην μητρική τους Ήπειρο.

Μερικές εκατοντάδες από αυτούς είναι ανήλικα παιδιά που αποφάσισαν να κάνουν το παρακινδυνευμένο αυτό ταξίδι για αναζήτηση καλλίτερης τύχης.

Αυτός ο αριθμός αφίξεων είναι ο μεγαλύτερος, σε μιά μόνο ημέρα,τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Μαροκινοί που κατέφθασαν εκεί από ξηρά και θάλασσα χωρίς να τους εμποδίσουν οι Μαροκινοί συνοριοφύλακες.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, σύμφωνα με την Frontex, αν το συνδέσουμε με τις αυξημένες αφίξεις στα Κανάρια Νησιά αυτή την χρονιά.

Όπως φαίνεται το Μαρόκο αντιγράφει την τακτική τής Τουρκίας,χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό σαν όπλο, δείχνοντας την δυσαρέσκεια του για την Ισπανική απόφαση να περιθάλψει σε Ισπανικό νοσοκομείο τον ηγέτη των ανταρτών “Πολισάριο” που μάχονται για την αυτοδιάθεση τής Δυτικής Σαχάρας η οποία καταλήφθηκε στο παρελθόν από το Μαρόκο.

Πανευρωπαϊκά,σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέχρι το τέλος του 2016 είχαν εισέλθει στην Ευρώπη 5,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Από αυτούς περίπου 1 εκατομμύριο από την Ελλάδα, μόνο το 2015.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οι ροές από την Τουρκία το πρώτο τετράμηνο τού 2021 έχουν μειωθεί κατά 73% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά,στα πέντε μεγάλα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης(ΚΥΤ), ήταν 9811.

Να σημειωθεί ότι αυτά τα ΚΥΤ ήταν προορισμένα να δεχθούν συνολικά 6000 ανθρώπους ,αριθμό που ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε και που σε τελική ανάλυση είναι το σημείο τριβής με τις τοπικές κοινωνίες των Νησιών, κάποιες από τις οποίες δεν επιθυμούν την παντελή παραμονή σε αυτά προσφύγων και μεταναστών επικαλούμενες Εθνικούς λόγους, αλλά και τον φόβο μιας μόνιμης εγκατάστασής τους.

Πηγές ” BBC “,”Reuters “,”unrefugees.org”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.