ΒΙΒΛΙΟ. Γεωργίου Φ.Παπαδόπουλου: ΜΝΗΜΗ ΦΩΤΗ Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Ιατρού)

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Κριτικό Σχόλιο.

Μία σημαντική προσωπικότητα της Χίου ο συνταξιούχος  ιατρός ΩΡΛ Φώτης Ι. Παπαδόπουλος έφυγε από την ζωή , πλήρης ημερών , σε ηλικία 85 ετών, το απόγευμα του Σαββάτου 08/08/2020 στην γενέτειρα του το  Πυργί η δε κηδεία του

τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής 09/08 στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πυργίου.

Βιογραφικό:

Ο αείμνηστος Φώτης Ι. Παπαδόπουλος διετέλεσε επί μία εικοσαετία μέλος του ΔΣ της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγων Χίου, Κοινοτικός Σύμβουλος Πυργίου (1979-1994), Δημοτικός Σύμβουλος Χίου (1995-1998), Δημοτικός Σύμβουλος Μαστιχοχωρίων (1999-2000), Δντης της ΩΡΛ κλινικής του Σκυλιτσειου Νοσοκομείου Χίου (τη δεκαετία του 1980) και ακολούθως -επι σειρά ετών- Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ Χίου, μέχρι τη συνταξιοδότηση του το έτος 2003. Μέλος στον ιατρικό Σύλλογο Χίου από το έτος 1966.

Ήταν παντρεμένος με την -επίσης, αείμνηστη πλέον- Ευτυχία, το γένος Γεωργίου Θεοτοκά, με την οποία απέκτησαν δύο γιούς, τον Γιάννη και τον Γιώργο.

‘Μνήμη Φώτη Ι. Παπαδόπουλου (Ιατρού) , μία ‘μίνι’ βιογραφία αυτής της εξαίρετης προσωπικότητας γραμμένη από τον γιό του Γιώργο Παπαδόπουλο δεινό χρήστη του λόγου και πράγματι ‘άξιο’ τέκνο του πατέρα του, του οποίου τις διδαχές και τα βήματα όπως φαίνεται -από την μέχρι τώρα-, πορεία του ακολουθεί πιστά.

Ο Γ. Π ξεκινάει το βιογραφικό του πατέρα του με την παρουσίαση του οικογενειακού του δέντρου, ακολουθεί η βιογραφία του  και η διαδρομή του στην ιατρική , στην πολιτική και στις πολλαπλές δράσεις του στον Πολιτισμό κλπ.

Ο συγγραφέας στο τέλος της συνοπτικής βιογραφίας του πατέρα του κι αντί επιλόγου αναφέρει:

<Τις γραμμές αυτές χάραξα, αφενός για να τιμήσω την μνήμη του προσφιλούς μου κατά σάρκα πατρός και αφετέρου για να βρουν στο μέλλον τα παιδιά μας κι οι έχοντες ζήλο (φιλιλογικό κι ιστορικό) ένα έτοιμο εμπειρικό υλικό για τη διαιώνιση της μνήμης του.>.

Συνοπτική βιογραφία του αειμνήστου ιατρού Φώτη Ι.Παπαδόπουλου μίας πολυσχιδούς προσωπικότητας που σαφώς ο συγγραφέας της και γιός του βιογραφούμενου συνέγγραψε σε συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης  αλλά παρόλα αυτά και παρά το μικρό της μέγεθος εκτός του ότι συγκινεί καταφέρνει να δώσει στον αναγνώστη της μία πλήρη εικόνα της πολιτισμικής-πολιτικής-κοινωνικής πορείας της Χίου του 20ου αιώνα.

<Θα τον θυμόμαστε για πάντα. Είη η μνήμη αυτού αγήρως>, η τελευταία πρόταση του επιλόγου του Γιώργου Παπαδόπουλου αναφερόμενος στον πατέρα του.

Η συνοπτική βιογραφία κυκλοφορεί εκτός εμπορίου από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου 2020. Ευχαριστώ τον εκλεκτό Χίο διανοούμενο Γ. Π για την προσφορά της και για την άδεια συγγραφής κριτικού σχολίου.

Φώτης Ι.Παπαδόπουλος. Χίος ιατρός από το Πυργί,(18/07/1935-08/08/2020) μέλος σημαντικής οικογένειας του νησιού , εκπρόσωπος-αντιπρόσωπος- υπηρέτης της έννοιας  ‘Άνθρωπος’.

Αιωνία αυτού η μνήμη.

Για την diafaneia.com

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.