Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα τρομάζει όλη την Ευρώπη – «Το νέο στέλεχος θα κυριαρχεί και στην Ελλάδα έως τον Αύγουστο»

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη, θέτει σε νέο συναγερμό κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές, και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως τον Αύγουστο θα έχει κυριαρχήσει και στην χώρα μας.

Η δραματική προειδοποίηση του ECDC

Χαρακτηριστική αυτής της υψηλής ανησυχίας είναι η χθεσινή, δραματική προειδοποίηση που απηύθυνε προς τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου αφενός να μην αποσύρουν τα μη φαρμακευτικά μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού και αφετέρου να επισπεύσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Αμόν.

«Δυστυχώς, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να μολύνει επίσης άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση των διαθέσιμων εμβολίων», προειδοποίησε η καθηγήτρια.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η παραλλαγή Δέλτα θα κυκλοφορήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν έχουν ακόμη στοχευτεί για εμβολιασμό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο, ή τα πιο ευάλωτα άτομα να μολυνθούν και να βιώσουν σοβαρή ασθένεια και θάνατο, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως» πρόσθεσε.

Η νέα προειδοποίηση του ECDC ήρθε δύο μέρες μετά την επίσημη έκθεση εκτίμησης κινδύνου από τη διάδοση της παραλλαγής Δέλτα στην Ε.Ε. από την οποία δεν προστατεύει η μία δόση, αλλά ο πλήρης εμβολιασμός.

Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα τρομάζει όλη την Ευρώπη

Οι λόγοι που οι συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς είναι τρεις:

  • Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει πολύ πιο υψηλή μεταδοτικότητα, κατά 50% έως 60% σε σχέση με τα προηγούμενα.
  • Ενοχοποιείται για σοβαρή έως βαριά μορφή νόσησης κυρίως σε ανεμβολίαστους πολίτες.
  • Με βάση τα διεθνή έως τώρα ευρήματα μπορεί να επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν περάσει Covid ή ακόμη και εμβολιασμένους, έστω και χωρίς να προκαλέσει βαριά νόσηση.

Δύο ακόμη παράγοντες που επιτείνουν την ανησυχία αυτή είναι η συγκυρία στην οποία καταγράφεται η εξάπλωση του στελέχους Δέλτα:

  • Την ώρα που οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα
  • Την ώρα, επίσης, που αυξάνονται οι μετακινήσεις πληθυσμών λόγω τουρισμού.

«Το νέο στέλεχος θα κυριαρχεί και στην Ελλάδα έως τον Αύγουστο»

Στην Ελλάδα όπως προέκυψε από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ μέσα σε μια εβδομάδα από τα 11 φτάσαμε στα 29 κρούσματα σε Κρήτη, Αττική, Κόρινθο, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στην Κρήτη με 18 κρούσματα.

“Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας” δήλωσε χθες στον Σκάι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο ίδιος, δε, δεν απέκλεισε ακόμη και τοπικά lockdown μέσα στο καλοκαίρι σε περίπτωση έξαρσης: “Αν χρειαστεί», είπε, «λόγω μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν”.

«Το τείχος ανοσίας απαιτεί εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού»

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75%-80%, δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω” είπε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στο Mega.”Από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό”.

Ο συναγερμός και στην Ελλάδα ηχεί την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί με αναζωπύρωση της πανδημίας ακόμη και χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού:

Συναγερμός σε Γαλλία, Ρωσία, Πορτογαλία

Στη Γαλλία διαπιστώθηκε ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού ευθύνεται για το 10% των νέων λοιμώξεων. Πριν από μία εβδομάδα, το ποσοστό αυτό κυμαινόταν μεταξύ 2% και 4%.

Το στέλεχος Δέλτα σαρώνει και τη Ρωσία, που την Τετάρτη ανακοίνωσε περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα και 550 θανάτους εντός 24 ωρών – αριθμούς, που είχαν να καταγραφούν από τον Ιανουάριο.

Στην Πορτογαλία η έξαρση των κρουσμάτων προκάλεσε «πισωγύρισμα» της επιστροφής στην κανονικότητα, καθιστώντας αναγκαία την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε καταστήματα, εστιατόρια και καφενεία, τα οποία πλέον πρέπει να κλείνουν νωρίτερα.

Ακόμη και το Ισραήλ, με τεράστια εμβολιαστική κάλυψη, επέβαλε εκ νέου την υποχρέωση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μόλις δύο εβδομάδες αφότου την είχε καταργήσει.

 Μελέτη Cambridge: Μολύνονται ακόμη και εμβολιασμένοι

Την ανησυχία εντείνουν και τα ευρήματα νέας μελέτης του Cambridge που δημοσίευσαν οι Financial Times.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το νέο στέλεχος μπορεί να πλήξει ακόμη και πλήρως εμβολιασμένους νοσοκομειακούς, που αναγκαστικά πρέπει να περιθάλπουν ασθενείς με χαμηλή απόκριση στο εμβόλιο.

Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι – προκειμένου να μην επαναπροσβληθούν και μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ασθενείς – πρέπει να καταφύγουν σε ενισχυτική δόση εμβολίου.

Η μελέτη καταδεικνύει την περίπτωση τουλάχιστον ενός περιστατικού υπερμετάδοσης στο νοσοκομείο του Δελχί, όπου 30 πλήρως εμβολιασμένα μέλη του προσωπικού προσεβλήθησαν από την μετάλλαξη Δέλτα.

Τα περιστατικά επαναμόλυνσης μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων νοσοκομειακών εργαζομένων είναι ανησυχητικά καθώς τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να νοσηλεύουν ανθρώπους που οι συνθήκες της υγείας τους περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αναφέρει η μελέτη.

Πηγή: economico.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.