Γ. Οικονόμου: Καμία ανοχή στη βία στα ΑΕΙ – Καμία παράταση στο πρόστιμο για ανεμβολίαστους άνω των 60

«Μόλις 2 από συνολικά  80.000 σχολικά τμήματα έχουν κλείεσει»,  είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση και αναφερόμενος στη συνέχεια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση, καλώντας παράλληλα όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το πράξουν.

«Η απόφαση αφορά την προστασία της ζωής των ατόμων άνω των 60, ομάδα στην οποία αντιστοιχούν εννέα στους 10 θανάτους και 7 στους 10 διασωληνωμένους, ενώ 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι», είπε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια. «Γι αυτό και από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις με την επιβολή διοικητικού προστίμου 100 ευρώ τον μήνα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60».

Σχετικά με το Παίδων Πεντέλης που για 3 εβδομάδες θα λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των γιατρών και «αναμένονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης».

Η ασφάλεια και η προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών είναι αδιαπραγμάτευτη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα Πανεπιστήμια, μιλώντας για περισσότερες από 8 παρεμβάσεις αλλά και για την έναρξη της εκπαίδευσης 400 μελών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ. Αναλυτικά η ενημέρωση:

«Δεν μπορεί να γίνει καμία χαλάρωση των μέτρων»

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, μας επιβάλλουν να βρισκόμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με την παράταση των μέτρων για άλλη μία εβδομάδα μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει όσα απαιτούνται με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια αλλά και τη διασφάλιση του κοινωνικο-οικονομικού βίου.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων:

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ως βασική της προτεραιότητα την πλήρη και ασφαλή λειτουργία της εκπαίδευσης η οποία αποτελεί θεμέλιο για την προκοπή της νέας γενιάς». Υπογράμμισε πως παρά την κινδυνολογία η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μέχρι σήμερα μόλις 2 στα 80.000 τμήματα είχαν κλείσει εξαιτίας νόσησης πάνω από το 50% των μαθητών.

Τόνισε επίσης ότι μέσα στο πρώτο διήμερο διενεργήθηκαν 1,6 εκατ. έλεγχοι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα από τους οποίους εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα γεγονός που οδήγησε στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση αρρυθμιών από την πιθανή νόσηση μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη μη προέλευσή τους στα μαθήματα.

Το σχέδιο ξεδιπλώνεται σε διάφορους πυλώνες, πρώτα στην αναδιάταξη μέσα στις σχολικές μονάδες, στις προσλήψεις 4.784 εκπαιδευτικών, 3.576 με σύμβαση τρίμηνης διάρκειας και 1208 με συμβάσεις ως τη λήξη της φετινής περιόδου. Επεσήμανε ότι ξεκίνησαν ήδη οι προσλήψεις και μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται.

Ένας ακόμη πυλώνας είναι η τηλεκπαίδευση μέσα από την ειδική πλατφόρμα καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς ισχύει μέχρι και τον Ιούλιο του 2023.

Είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, είναι χρέος ολόκληρης της κοινωνίας να στηρίξει τη διά ζώσης εκπαίδευση και θα συνεχίσουμε καθημερινά να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να συνεχιστεί με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία, τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Σε εφαρμογή 11 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ»

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι βασικός οικονομικός και προπάντων κοινωνικός στόχος της κυβέρνησης είναι η τόνωση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση της κοινωνικής συνοχής. «’Αλλωστε για μας η ανάπτυξη είναι μέσο για την προαγωγή της ευημερίας των ανθρώπων, δεν είναι αυτοσκοπός», είπε και αναφέρθηκε σε μία σειρά δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως το πρώτο ένσημο, το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας που επεκτείνεται με επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας αλλά και η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς.

Τόνισε ότι παράλληλα, μπαίνουν σε εφαρμογή 11 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ και συνεχίζονται 7 δράσεις μέσω των οποίων θα προσφερθούν κατά τη νέα χρονιά 86.000 νέες θέσεις εργασίας. Ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό θα αντληθούν περίπου 590 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

«Οι πολιτικές αυτές αποτελούν την καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού προσήμου της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την εργασία αλλά και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων», τόνισε με αναφορά στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή παρουσίαση των προγραμμάτων στον ΟΑΕΔ.

«Η ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι αδιαπραγμάτευτη»

«Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει και θα κάνουν το άλμα προόδου που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία, που επιβάλλει ο τρόπος, το ύφος και το επίπεδο της εκπαίδευσης που πρέπει να δίνουμε στη νέα γενιά. Πρέπει να απαλλαγούν από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης και τις ιδεοληψίες συγκεκριμένων μειοψηφιών»είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας για βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

«Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να υπολογίζουμε το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος στην κατεύθυνση αυτή και χρειάζεται η συνεργασία των πρυτανικών αρχών με την Πολιτεία».

Κλείνοντας επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του χωρίς εκπτώσεις, παραχωρήσεις και καθυστερήσεις. «’Οσα κατά καιρούς θλιβερά παρακολουθούμε κυρίως το τελευταίο διάστημα από διάφορους τραμπούκους σε συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και για τα οποία επαναλαμβάνω δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή, δεν αποτελούν τον κανόνα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν συνολικά την λειτουργία των Ιδρυμάτων και της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα μας. ‘Αλλωστε ο καθένας παρατηρεί ότι είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν», επεσήμανε.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.