Δίδυμοι Πύργοι: 20 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου που άλλαξε τον κόσμο

Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, 4 συντονισμένες επιθέσεις αεροπειρατείας από την Αλ Κάιντα προς τα σημαντικότερα κτίρια των ΗΠΑ, θα συγκλονίσουν τον κόσμο.

Οι πιο γνωστές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στο Μανχάταν το οποίο κοσμούσαν οι επιβλητικοί Δίδυμοι Πύργοι.

Οι Δίδυμοι Πύργοι πέρα από το κέντρο του εμπορίου της Αμερικής, ήταν οι υψηλότεροι ουρανοξύστες στην Νέα Υόρκη αλλά και τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου για 2 χρόνια μετά την κατασκευή τους. Υπήρξαν κτίρια σύμβολο της δύναμης των Αμερικανών και το καμάρι των Νεουορκέζων για σχεδόν 30 χρόνια. Τα πάντα όμως θα άλλαζαν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Το χρονικό των επιθέσεων

Στις 8:45 το πρωί (τοπική ώρα), η Νέα Υόρκη συγκλονίζεται όταν ένα αεροσκάφος της American Airlines με 92 συνολικά επιβάτες, προσκρούει πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου (World Trade Center). Ακολουθεί έκρηξη, και το κτίριο από τον 75ο όροφο και πάνω τυλίγεται στις φλόγες. Η είδηση κάνει γρήγορα τον γύρο του κόσμου και όλοι αναρωτιούνται τον λόγο της συντριβής του αεροπλάνου.

Πριν ακόμη περάσει το σοκ της πρώτης πρόσκρουσης, ένα τέταρτο αργότερα, στις 9:02 π.μ. (16:02 ώρα Ελλάδας) σε απευθείας μετάδοση μέσω των τηλεοπτικών σταθμών που είχαν διακόψει έκτακτα το πρόγραμμα τους, ολόκληρος ο κόσμος γίνεται μάρτυρας και της δεύτερης συντριβής αεροπλάνου στους Δίδυμους Πύργους. Η πτήση 175 της United Airlines με 64 επιβαίνοντες συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο.

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για τρομοκρατικές επιθέσεις και κανείς εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζει πόσα άλλα αεροπλάνα μπορεί να έχουν πέσει θύματα αεροπειρατείας. Οι αρχές των ΗΠΑ βρίσκονται σε συναγερμό και στις 9:42 π.μ. θα δοθεί εντολή για καθήλωση όλων των πτήσεων σε ολόκληρη την χώρα ενώ παράλληλα στη Νέα Υόρκη κλείνουν όλα τα λιμάνια, γέφυρες και τούνελ.

Η εντολή για καθήλωση ήρθε 5 λεπτά μετά την τρίτη από τις 4 συνολικά συντριβές αεροπλάνων. Στις 9:37 π.μ. η πτήση 77 της American Airlines, πέφτει στο σύμβολο του αμερικανικού στρατού, το Πεντάγωνο. Οι αμερικανικές Αρχές  προχωρούν άμεσα στην εκκένωση του Λευκού Οίκου, του Καπιτωλίου, όλων των ομοσπονδιακών κτηρίων στην Ουάσινγκτον, καθώς και εκείνων που στεγάζουν τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στις 9:59 π.μ. ο Νότιος Πύργος καταρρέει. Εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο βλέπουν και πάλι το ιστορικό γεγονός σε ζωντανή μετάδοση.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ένα ακόμα αεροσκάφος της United Airlines, είχε καταληφθεί επίσης από τρομοκράτες. Τα σχέδιά τους όμως φαίνεται ότι ανέτρεψαν οι επιβάτες, που εξεγέρθηκαν, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να καταπέσει περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στις 10:03 π.μ. Το αεροσκάφος εικάζεται ότι είχε στόχο τον Λευκό Οίκο.

Στις 10:28 π.μ. ο Βόρειος Πύργος θα καταρρεύσει  κλείνοντας έτσι έναν τραγικό απολογισμό για την χώρα της Αμερικής.

Τελικός απολογισμός

Συνολικά στις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 3.000 άνθρωποι ενώ χιλιάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Το μεγαλύτερο πλήγμα βέβαια το δέχτηκε το Αμερικάνικο κύρος.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν από 19 ισλαμιστές, μέλη της Αλ Κάιντα η οποία ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων. Συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν οι δύο πολεμικές επιθέσεις που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια σε Αφγανιστάν (2001) και Ιράκ (2003), στα πλαίσια του Πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία.

Σήμερα κάθε χρόνο στην επέτειο των επιθέσεων, το κέντρο του Μανχάταν φωτίζεται από δύο πελώριες γραμμές φωτός στο σημείο που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι ενώ τελείται και μνημόσυνο με αναγγελία όλων των ονομάτων των νεκρών.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.