Οι Γερμανοί ξανάρχονται – Άρθρο του Λευτέρη Πυκνή

Μια αληθινή Τραγική Ιστορία πριν ακριβώς εβδομήντα επτά χρόνια για την ενδεκαμελή οικογένεια του Ιάκωβου και της Ιουλίας Καμίτση το γένος Γεόμελου στην περιοχή Ρήγου Βροντάδου!

Τα παιδιά Γεώργιος, Καλλιόπη, Γρηγόρης, Μαρία, Ελευθερία , Αγγελική, Φιλία, Χρυσόστομος και Βασίλης!

Η οικογένεια είχε κατάστημα οικιακών ειδών γωνία Απλωταριάς και Αργέντη! Τούς τελευταίους μήνες τού 1942 ο Σταμάτης Πεντάκης πούλησε στο κατάστημα σύρμα τηλεφωνικής γραμμής!Τα δυο αδέλφια Χρυσόστομος και Βασίλης τα τοποθέτησαν στη βιτρίνα τού καταστήματος προς πώληση!

Τότε τους συνέλαβαν οι Γερμαναράδες και τους φυλάκισαν στο περιβόητο τρίγωνο!

Η αδελφή τους Αγγελική επρόκειτο να παντρευτεί με τον ναυτικό Νικόλαο Πίττα. Στις 12 Νοεμβρίου γίνεται ο γάμος στην οικία του Νίκου Πίττα με κουμπάρα την αδελφή της Αγγελικής, Ελευθερία! ΚΙΣΜΕΤ γιατί ή Ελευθερία πάντρεψε και μένα με την Ιουλία το 1969.

Σαν σήμερα πριν 77 χρόνια στις 2 Ιανουαρίου 1943 την αυγή οι Γερμανοί έκτέλεσαν τον Σταμάτη Πεντάκη και τα αδέλφια Χρυσόστομο και Βασίλη Καμίτση.

Τους έβαλαν μέσα σε τσουβάλια με πέτρες και τους φουντάρισαν στη Θάλασσα!

Μετά από λίγες εβδομάδες πέθανε από τον καημό του και ο πατέρας τους Ιάκωβος! Τραγικό γεγονός για την οικογένεια που δεν μπόρεσαν να θάψουν τα παλικάρια τους!

Θυμάμαι κάθε 2 Ιανουαρίου η Αγγελική Πίττα έπαιρνε την άδελφή της Φιλία Μυριαγκού και με τα πόδια πήγαιναν στό Κοντάρι καί έκλεγαν κρυφά τά άδέλφια τους!

Μετά από 75 χρόνια (το 2018) ο Δήμος Χίου τοποθέτησε Μαρμάρινη Πλάκα με τους 16 εκτελεσθέντες για παραδειγματισμό από τους Γερμαναράδες!

Η οικογένεια ποτέ δεν ζήτησε ούτε ήθελε να καταγραφούν στην Εθνική Αντίσταση για οποιοδήποτε όφελος.

Στην μνήμη των θείων της Ιουλίας καταγράφω το γεγονός για να μείνει στην Ιστορία και αντί Μνημοσύνου!

Αιωνία τους η Μνήμη!

Λευτέρης Πυκνής

(Μαλλιάς) Καλλιμασιώτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.