Κραυγή αγωνίας για τους Χιώτες εργολάβους

 

Τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τους προτεινόμενους προϋπολογισμούς των έργων που συμπεριλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για τη Χίο σε σχέση με τη Λέσβο και τη Σάμο, εξέφρασαν στον Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, οι Χιώτες εργολάβοι δημοσίων έργων , σε συνάντησή τους  τη Δευτέρα  το πρωί στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Ο Γιάννης Ζαννάρας, εκπροσωπώντας και τους υπόλοιπους εργολάβους αναφέρθηκε στα διπλάσια χρήματα που λαμβάνει η Λέσβος και η Σάμος σε σχέση με τη Χίο. “Ως νησί έχουμε ελάχιστους οικονομικούς πόρους σε σύγκριση με τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η Σάμος έχει δεκάδες πτήσεις charter και ζει από τον τουρισμό γιατί φρόντισε να τον αξιοποιήσει με σειρά έργων υποδομής , η Λέσβος έχει έσοδα από τον τουρισμό , την κτηνοτροφία, τη γεωργία. Εμείς εδώ στη Χίο έχουμε μόνο τη ναυτιλία και τη μαστίχα και μεγάλα έργα  εδώ και χρόνια δεν γινόντουσαν. τα οικονομικά μεγέθη των έργων που έχουν γίνει στα άλλα νησιά εμείς εδώ στη Χίο δεν τα είδαμε ποτέ Ούτε μπορούμε να τα φανταστούμε“, είπε ο κ. Ζαννάρας προσθέτοντας ότι ότι μία ματιά στα τεχνικά προγράμματα της Λέσβου και της Σάμου είναι αρκετή για να γίνει η σύγκριση. “ Η Λέσβος έχει προτάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 82εκ €, η Σάμος 64εκ  και η Χίος 32εκ€. Αυτό καυτηριάστηκε και από τοπικά μέσα ενημέρωσης(  https://diafaneia.eu/%cf%86%cf%84%cf%89%cf%87%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%ae%cf%82-%ce%b7-%cf%87%ce%af%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%cf%81/) και παρότι η Χίος έχει πέντε αντιπεριφερειάρχες, εντούτοις τα έργα που προβλέπονται για το νησί είναι ελάχιστα σε σχέση με Λέσβο και Σάμο”, είπε ο κ. Ζαννάρας. Επίσης αναφέρθηκε και στις εταιρείες των Αθηνών που αναλαμβάνουν μεγάλα δημόσια έργα στο νησί και τελικά τα εγκαταλείπουν. ” Παρατηρούμε το φαινόμενο μεγάλες εταιρείες της πρωτεύουσας να παίρνουν έργα, να χρεώνουν κόσμο και τελικά να τα παρατούν. Εμείς όμως είμαστε εδώ.  Ότι αναλάβουμε το ολοκληρώνουμε με όποιο κόστος, με αποτέλεσμα να μην είμαστε βιώσιμοι. Αναγκαζόμαστε να έχουμε πολλές παράλληλες δραστηριότητες για να ανταπεξέλθουμε στα τεράστια έξοδα. Αν δεν γίνονται έργα πώς θα επιβιώσουμε”, αναρωτήθηκε.

Παράλληλα ο κ. Ζαννάρας καυτηρίασε και το θέμα των ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών , ζητώντας από τον Περιφερειάρχη ειδική μέριμνα για το θέμα. ” Τα υλικά έχουν φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και αυτό πολλές φορές μας βγάζει εκτός προϋπολογισμού. Ίσως θα έπρεπε στις μελέτες των έργων να υπάρξει ειδική μνεία ότι λόγω ειδικών συνθηκών να προβλέπεται ενισχυμένος προϋπολογισμός για τα έργα”.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης αφού δήλωσ εότι δεν γνώριζε όλα όσα ανέφερε ο κ. Ζάνναρας,  δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα και θα προσπαθήσει να δώσει λύσει. “Δεν γνώριζα  ότι συμβαίνει αυτό, ούτε είχα ποτέ μου πρόθεση να υποβαθμίσω τη Χίο. Έχω αποδείξει ότι αγαπώ τη Χίο και το έχω αποδείξει εμπράκτως. Δεν είναι τυχαίο ότι έχω πέντε αντιπεριφερειάρχες από το νησί. Θα διερευνήσω το θέμα, θα συνομιλήσω και με τον προγραμματισμό και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την όποια αδικία συμβαίνει”, κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.