Εάν δεν υπήρχαν τα έργα του Μάρκου Μενή ο παραλιακός δρόμος του Βροντάδου θα ήταν κατσικόδρομος !

….Τα έργα του παραλιακού δρόμου του Βροντάδου ! Από τον ποταμό Αρμένη μέχρι την Δασκαλόπετρα !
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και ακούμε από τα ΜΜΕ και από το διαδίκτυο απ’ όπου σερβίρετε όποια φαεινή ιδέα βγαίνει στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για την ανάπλαση και την αδειοδότηση όλων των προσχώσεων και παλαιών έργων από τούς πλέον αξιόλογους δημάρχους της τελευταίας πεντηκονταετίας !
Και το παράξενο είναι ότι με τους τρεις που θα περιγράψω δεν ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο εν τούτοις τούς υπέρ ψήφισα γιατί θεώρησα ότι ήταν οι πιο δραστήριοι και δημιούργησαν πολλά έργα !
Γιατί ο πετυχημένος δήμαρχος ή πολιτικός άρχοντας φαίνεται και αξιολογείται από τα έργα του για το κοινωνικό σύνολο των πολιτών !
Και οι τρεις πετυχημένοι άρχοντες ήταν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ !
1) Γιάννης Μπουμπάρης με το μεγάλο έργο του αποχετευτικού και βιολογικού καθαρισμού και πολλών άλλων !.
2) Πολύδωρος Λαμπρινούδης και ως Δήμαρχος και ως Νομάρχης τα έργα του είναι αμέτρητα με τελευταίο ως δήμαρχος Χίου η Απλωταριά που δεν έπαιρνε κανένας το ρίσκο να την φτιάξει !
3) Μάρκος – Ελευθέριος Μενής που θα περιγράψω τα δικά του έργα που αυτό το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να αναμοχλεύονται και να απαξιώνονται για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκαν και ειδικότερα τις προσχώσεις και όλες τις αναπλάσεις από τον Αρμένη ποταμό μέχρι την Δασκαλόπετρα !
Θέλω να υπενθυμίσω σ’ όσους δεν γνωρίζουν πώς ήταν οι παραλίες και ο παραλιακός δρόμος του Βροντάδου ας ανατρέξουν να βρουν παλιές φωτογραφίες .
Μερικές τις προβάλω πώς ήταν πριν και πώς μετά την ανάπλαση και την επέκταση της χερσαίας γης με τα διάφορα έργα που έχουν γίνει!
Στην πραγματικότητα εάν δεν είχε αλλάξει καθόλου η όψη του παραλιακού δρόμου του Βροντάδου θα βλέπαμε σήμερα περίπου έναν κατσικόδρομο ή καρόδρομο όπως ήταν όταν ανέλαβε τα ηνία του δήμου ο Μάρκος Μενής !
Και ας ξεκινήσουμε από την Δασκαλόπετρα με όλα τα έργα που έχουν γίνει όχι μόνο επί της παραλίας όπως και το λιμανάκι αλλά και το πάρκιν και όλη η διαμόρφωση της πέτρας του Ομήρου με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα κτίρια της καφετέριας ΗΩ με τον εξωραϊσμό και το κτίσιμο των τοίχων και της δενδροφύτευσης των χώρων .
Υπάρχει βέβαια ο όρμος του Λω από παλιά με την παραλία και την ναυταθλητική πισίνα που έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία από την οικογένεια Λω !
Προχωράμε από την Μουριά και φθάνουμε στο Πετροκάραβο , άλλα αξιόλογα έργα με λιμανάκι και χώρους πρασίνου και πάρκιν .
Ακριβώς απέναντι στον τσιμεντένιο τοίχο υπήρχε και υπάρχει ο παλιός δρόμος , γιατί όλοι οι άλλοι χώροι με τον νέο δρόμο είναι προσχώσεις και επέκταση της ξηράς !
Και δίπλα ακριβώς κάτω από την βίλλα του Τάσου Λώ η παραλία και εν συνεχεία ο αφανής ναύτης που μετακινήθηκε και έγιναν τα έργα της διαπλάτυνσης του δρόμου μπροστά από το Ανδρεάδειο Γυμνάσιο με την πλατεία με τον κουτρουλόμυλο που τον έλεγε ο πρώτος πρόεδρος του ΦΟΒ Γεώργιος Καμίτσης δηλαδή η καντίνα που υπάρχει,με θέσεις πάρκιν και δενδροφύτευση και με την παραλία που καθημερινά κατακλύζεται από εκατοντάδες λουόμενους !
Και συνεχίζει με προσχώσεις για πάρκιν της περιοχής όπου υπήρχε παλιά η Εμπορική Τράπεζα του Βροντάδου και καταστήματα εστίασης που και σήμερα ακόμη υπάρχουν νέα !
Δίπλα το άλλο καταφύγιο που είναι σαν λιμανάκι και εν συνεχεία ο μύλος και τα κτίρια που παλιά ήταν το κέντρο διασκέδασης οι Τρείς Μύλοι ( σημερινό Σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος με την γύρω περιοχή που με προσχώσεις έχει τεράστια έκταση !
Στην πραγματικότητα ο Μάρκος Μενής αύξησε την χερσαία έκταση του Βροντάδου .
Και θα αναφέρω και το χωριό του Αίπους με τα σπιτάκια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις με πισίνα που στο τέλος δεν πήγε στράφη και σήμερα προβάλλετε διεθνώς με την Κιβωτό του κόσμου ( Αιγαίου ) και φιλοξενεί δεκάδες παιδιά .
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα εάν ο Μενής ως Δήμαρχος Βροντάδου με τον τσαμπουκά του και την πολιτική προβολή που είχε και εάν περίμενε για την κάθε παρέμβαση ανάπλασης της παραλιακής ζώνης να πάρει άδεια από το αδηφάγο και καρεκλοκένταυρο δημοσιοϋπαλληλικό κατεστημένο ακόμη ο παραλιακός δρόμος θα ήταν κατσικόδρομος !
Υπάρχουν δήμαρχοι για μελέτες και αδειοδοτήσεις και υπάρχουν αυτοί που κατασκευάζουν έργα και μένουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου των πολιτών!
Από τα έργα κρίνεται η αξία του κάθε ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά για το καλό του λαού !
Και επειδή ακούω να λένε για παράνομες προσχώσεις και να τις αφαιρέσουν ,όπως η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε στον Μέγα Λημνιώνα και αφαίρεσε την μικρή πλατεία από το πρώην εστιατόριο του Μπακλή και φάνηκαν τα βράχια ή το ξήλωμα του πάρκιν έξω από το Ελληνικό Κάστρο ίσως για λόγους προσωπικούς και αντιπαράθεσης, εάν τολμούν ας προσπαθήσουν να βγάλουν έστω και μια πέτρα από τα έργα του Μάρκου Μενή ,θα τους πάρουν όλοι οι Βρονταδούσοι και όχι μόνο με τις λεμονόκουπες και εγώ θα είμαι από κοντά ως μισός πλέον Βρονταδούσης από το 1966.
Αυτά τα λίγα μόνο προς το παρόν και το μέλλον θα δείξει !
Καλό ξημέρωμα !
Χίος 22 Αυγούστου 2020
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.