ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ: Στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας χρωστάμε την ελευθερία μας ως έθνος

 

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά κινήματα εθνικής απελευθέρωσης της Ευρώπης, του 19ου αιώνα. Στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας χρωστάμε την ελευθερία μας ως έθνος. Οι Έλληνες ζήτησαν την απελευθέρωση του έθνους και κράτος δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Η ένδοξη ιστορία μας είναι γεμάτη από αγώνες για το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την Ελευθερία. Αγαθό για το οποίο θυσιάζει ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Ιδιαίτερα οι Χιώτες πλήρωσαν με βαρύ φόρο αίματος την αγάπη τους για τη ελευθερία το 1822 με την σφαγή της Χίου.

«Ο Θεός έδωσε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω» (Κολοκοτρώνης)

Έτσι 90 χρόνια αργότερα στις 11 Νοεμβρίου 1912 ξεκινάει ο αγώνας για την απελευθέρωσή της νήσου, μετά από 346 χρονιά σκλαβιάς, με κορύφωση στις 20 Δεκεμβρίου 1912 και την οριστική αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων απ’ την Χίο.

Σήμερα τιμούμε τους ήρωες όπου έπεσαν υπέρ πατρίδος, που με κόστος την ίδια τους τη ζωή συνέβαλαν στην απελευθέρωση του τόπου μας.

Είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες για τους ηρωικούς αγωνιστές μας κι αντλούμε έμπνευση από τον πατριωτισμό, το ήθος και τη θυσία τους για την ελευθερία.

Χρόνια πολλά Χιώτες κ’ Χιώτισσες.

Χρόνια πολλά Ελλάδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.