Ζούμε τελικά την Έκτη μαζική καταστροφή της ζωής στον πλανήτη ;

 

Στα περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια απ’ όταν εμφανίστηκαν πάνω στη Γη οι πρώτες μονοκύτταρες μορφές ζωής, η γραμμική βιολογική εξέλιξη της ζωής διακόπτεται συχνά από κάποια καταστροφικά «επεισόδια», τα οποία, αν και εξαιρετικά σύντομα (από γεωλογική άποψη), οδήγησαν στον λιγότερο ή περισσότερο μαζικό αφανισμό των οργανισμών.

Μέχρι σήμερα, όμως, έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς από τους παλαιοντολόγους μόνο πέντε τέτοιες μαζικές εξαφανίσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια:

 Πρώτη μαζική εξαφάνιση: πριν από 438 εκατομμύρια χρόνια. Κατά το τέλος της Ορδοβικίου Περιόδου εξαλείφθηκε το 84%-85% των υπαρχουσών μέχρι τότε ταξινομικών κατηγοριών.

Από την καταστροφή της Ορδοβικίου επλήγησαν οι περισσότεροι τότε θαλάσσιοι οργανισμοί (γραπτόλιθοι, κωνόδοντα, δίθυρα, τριλοβίτες).

 Δεύτερη μαζική εξάλειψη: πριν από 367 εκατομμύρια χρόνια. Κατά τα τέλη της Δεβονίου Περιόδου εξαλείφθηκε το 74%-83% των ειδών.

Εξαφανίστηκαν εκείνη την εποχή τα βραχιόποδα, μεγάλος αριθμός κοραλλιών, αμμωνίτες, ορισμένα πλακόδερμα ψάρια και χερσαία φυτά.

 Τρίτη μαζική εξάλειψη: πριν από περίπου 280 εκατομμύρια χρόνια. Κατά τα τέλη του Πέρμιου, ίσως η τραγικότερη οικολογική καταστροφή της ζωής στον πλανήτη μας.

Αποδεκατίστηκε περίπου το 95% των ειδών: στη θάλασσα οι περισσότεροι σπόγγοι, τα κοράλλια, τα βρυόζωα, ενώ στη στεριά τα περισσότερα αμφίβια και πολλά φυτοφάγα ερπετά. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι, στο άμεσο μέλλον, ενδέχεται να επαναληφθεί μια ανάλογη οικολογική καταστροφή και μαζική εξαφάνιση από ανθρωπογενή αυτή τη φορά αίτια.

 Τέταρτη μαζική εξάλειψη: πριν από 208 εκατομμύρια χρόνια. Κατά το Τριάσιο.

Εξαφανίστηκε πάνω από το 79% των ειδών. Επλήγησαν θανάσιμα σπόγγοι, κοράλλια, αμμωνίτες, γαστερόποδα, δίθυρα, κωνόδοντα.

 Πέμπτη μαζική εξάλειψη: πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Εξαλείφθηκε περίπου το 75% των ειδών. Εκτός από τους δεινόσαυρους και τα μαρσιποφόρα, επλήγησαν και πολλά πλαγκτονικά είδη, πολλά θαλάσσια σπονδυλωτά (π.χ. οι ιχθυόσαυροι, οι μονόσαυροι) και μεγάλο μέρος των φυτών στη Βόρεια Αμερική.

Είναι σίγουρο ότι στα χρόνια μας ζούμε την Έκτη μαζική εξάλειψη της ζωής στον πλανήτη αφού τα είδη εξαφανίζονται με πρωτόγνωρα γοργούς ρυθμούς. Μερικές φορές τόσο γρήγορα που δεν  προλαβαίνουμε να τα γνωρίσουμε! Εξαφανίζονται πριν τα ανακαλύψουμε.

Ο άνθρωπος θα είναι ένα από αυτά τα είδη ;

Κανείς δεν ξέρει.  Πάντως  το σίγουρο είναι ότι σε λίγο θα είναι ΟΛΑ πολύ διαφορετικά.

Ίσως να έχουμε λίγο χρόνο ακόμη για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, γιατί να τις αναστρέψουμε είναι αδύνατον!

Πηγή: Διαδίκτυο /i-ekti-maziki-exafanisi-tis-zois-ston-planiti-gi-ehei-idi-xekinisei

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.