Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ Γράφει ο Αναστ. Ι. Τριπολίτης, Ιατρός και νησιώτης

 

 

Όσοι με γνωρίζουν από κοντά, γνωρίζουν πόσο «φανατικός» Χιώτης και γενικώς νησιώτης είμαι! Κι όμως υπάρχει και η άλλη Ελλάδα με τις πολλές της ομορφιές! Έτσι όταν ο μεγάλος μου γιος ο Γιάννης[1] μου πρό­τεινε να τον ακολουθήσομε στην… Κόνιτσα, όπου θα πήγαινε με έναν φίλο του ο οποίος κατάγεται από εκεί κι έχει κάποιες υποχρεώσεις στον τόπο του, δέχθηκα αμέσως.

Βρισκόμαστε στα μέσα του Ιανουαρίου και παρά τις θεομηνίες και τις καταστροφές σε όλη την υφήλιο, στην Αττική ο καιρός είναι σχετικά καλός (με ολίγη ψύχρα μόνο, θερμοκρασία 3-13 βαθμούς Κελσίου). Έτσι η παρέα μας σκέφθηκε ότι αντί να πάμε με τρία αυτοκίνητα, να ενοικιάσομε ένα μικρό πούλμαν και να κάνομε τη διαδρομή όλοι μαζί! Η διαδρομή μέχρι την Κόνιτσα είναι σχεδόν 500 χιλιόμετρα, με άριστους δρόμους[2], κι εμείς με ντόπιο οδηγό (ήξευρε πού να τρέξει και πού να προσέξει), κι έτσι κάναμε τη διαδρομή σε σχεδόν 5 ώρες, μάλιστα κάνοντας 1-2 στάσεις (μέση ωριαία ταχύτητα: πάνω από 100 χιλιόμετρα). Επίσης, καινούργια ήταν και η Mercedes (πούλμαν 10 ατόμων) και σου ενέπνεε σιγουριά! Φθάνοντας στην Κόνιτσα μείναμε σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, πολύ ωραίο, πολύ παραδοσιακό, με εξαίρετο διάκοσμο και με προσωπικό με πολύ ανθρωπιά, όχι δουλοπρέπεια. Ο ιδιοκτήτης και διευθυντής ήταν πολύ μορφωμένος και πρώην Δήμαρχος της περιοχής!

Η Κόνιτσα είναι μια κωμόπολη, μισή πεδινή (η Κάτω Κόνιτσα) και μισή ορεινή (η Άνω Κόνιτσα), με πληθυσμό (αντιγράφω) 2.871 κατοίκους, σε υψόμετρο 600 μέτρα και ανήκει στο Νομό Ιωαννίνων, από τα οποία απέχει 62 χιλιόμετρα (και ολίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλβανία). Είναι ξακουστή για τις φυσικές ομορφιές της, με δύο μεγάλους ποταμούς κοντά της, τον Βοϊδομάτη και τον Αώο, με τα αντίστοιχα πανέμορφα πέτρινα γεφύρια. Επίσης είναι ξακουστή διότι εκεί υπάρχει το σπίτι (η πατρική οικία) του Αγίου Παϊσίου του Αγειορίτου, η Μονή Στομίου όπου ο Άγιος έζησε ως καλόγερος επί 4 χρόνια, προτού καταλήξει μοναχός στο Άγιον Όρος, καθώς και η Ιερά Μονή της Μολυβδοσκέπαστης, που λόγω κορωνοϊού δεν μπορέσαμε να μπούμε και να προσκυνήσομε!

Ο σκοπός του ταξιδιού μας στην Κόνιτσα ήταν να τιμήσομε τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Φουστανελά, ο οποίος είναι ντόπιος νεομάρτυς (1838) και του οποίου το εκκλησάκι είναι κτισμένο στο χώρο της οικίας του ανθρώπου που μας κάλεσε! Πράγματι έγινε ένα ωραίο πανηγύρι, σε περιορισμένο κύκλο βέβαια λόγω κορωνοϊού.

Γύρω από την Κόνιτσα υπάρχουν δεκάδες γραφικά χωριουδάκια (42 συγκεκριμένα), με κάποια ομάδα από αυτά να ονομάζονται Μαστο­ροχώρια, από τα οποία όπως λέει και το όνομά τους κατήγοντο πολλοί Μαστόροι!… Ακόμα, σε μικρή απόσταση υπάρχει το Μπουραζάνι, όπου υπάρχει το ομώνυμο Προστατευόμενο Πάρκο της Άγριας Πανίδας! Εκεί ζουν ελεύθερα, υπό προστασία βέβαια, ελάφια και αγριογούρουνα! Εκεί (εδώ) έμαθα ότι τα ελάφια αλλάζουν κάθε χρόνο τα κέρατά τους (απίστευτο!!!). Για το Μπουραζάνι, το Φαράγγι του Βίκου, τον Αώο ποταμό κλπ. κλπ., μπορεί να γράφει κανείς με τις ώρες!…

Στην «πλάτη» του ξενοδοχείου μας υπάρχει ο Σμόλικας, το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας! Φαίνονται επίσης χιονοσκέπαστες οι κορυφές «Γκαμήλα»(;) και λίγο μακρύτερα είναι ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα, που μεταφράζεται από τη Βλάχικη διάλεκτο σε «Ζεστή Κοιλάδα»). Στις όχθες του ποταμού Αώου κοντά στην Κόνιτσα, πραγμα­τοποιούνται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή οι αγώνες extreme sports «Εύαθλος», στους οποίους συμμετέχουν αθλητές παγκοσμίου εμβέλειας!

Εκτός από τις φυσικές ομορφιές, τα σπορ και τον θρησκευτικό του­ρισμό, η περιοχή διαθέτει επίσης ιαματικά λουτρά και ψάρεμα πέστροφας στη λίμνη και τα ποτάμια της περιοχής!…

 

Αγαπητοί Αναγνώστες (και Αναγνώστριες βέβαια),

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική, η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Χαλκι­δική, η Πελοπόννησος και τα νησιά. Υπάρχει και η ΗΠΕΙΡΟΣ που αξίζει να την επισκεφθείτε!…

 

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Ιατρός-Αγγειοχειρουργός

 

 

Υ.Γ.:  (1) Έχασα το πανηγύρι της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο (Παράδεισο) Αμαρουσίου όπου ζω τα τελευταία χρόνια! Ελπίζω να με συγχωρήσει ο Άγιος και οι φίλοι μου!… (2) Δεν θέλω να κουράσω τους Αναγνώστες, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Ήπειρος μαζί με τη Χίο αποτελούν τις δύο περιοχές της Ελλάδας από τις οποίες κατάγονται οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι Ευεργέτες της.  (3) Με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου θα επανέλθουμε σε άλλο κείμενο ξεχωριστά.

[1]     Έχω τρεις γιους και μια κόρη!…

[2]     Η Ιόνια Οδός είναι… ευρωπαϊκών προδιαγραφών και έχει ηλικία 3 μόλις χρόνια (δεν πρόλαβε να… χαλάσει)!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.