Η Χίος υποδέχθηκε τη μικρή Αμάλ


Η Χίος υποδέχθηκε τη μικρή Αμάλ, τη μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες.

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατά από χώρα σε χώρα, γνωρίζει καινούργια πράγματα και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Η Χίος αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της Αμάλ στην Ελλάδα και η άφιξή της έγινε και στο πλαίσιο του Μουσικό Φεστιβάλ Χίου.

Καθώς πλησίασε το απόγευμα της Τρίτης τη στεριά, άκουσε φωνές να της τραγουδούν. Η μουσική την υποδέχτηκε από την απέναντι όχθη. Όταν έφτασε στην ακτή, οι τοπικές κοινότητες της Χίου την καλωσόρισαν με “Παινέματα”, παραδοσιακά τραγούδια γραμμένα ειδικά για εκείνη με ευχές για τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη.

Ο ερχομός της μικρής Αμάλ είναι μία γιορτή που συνδέει την παράδοση με το σήμερα.

Τα «Παινέματα», που ακούσαμε χθες σε νέες μουσικές εκδοχές με στίχους καινούργιους, γραμμένους από μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού, διηγούνται την ιστορία και τη διαδρομή της Μικρής Αμάλ. Αυτά τα διαφορετικά, τα γεμάτα ευχές «Παινέματα», οφείλονται στη συνεργασία και στην πολύμηνη εργαστηριακή δουλειά του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με την Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, του Μουσικού Σχολείου Χίου, της ομάδας κρουστών Brasilionico και παιδιών προσφύγων που συμμετείχαν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου αλλά και με τοπικούς οργανισμούς και φορείς.

Το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα  ήταν υπό την καθοδήγηση της Σκηνοθέτριας Γιολάντας Μαρκοπούλου, του συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και της βιολονίστα Όλγας Holdorff-Μυριαγκού.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.