ΑΔΕΔΥ Χίου| Κλείσιμο του hotspot και απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί

Κάλεσμα από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χίου σε φορείς για κοινή δράση για το προσφυγικό

Αγαπητοί κύριοι.

Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ σε πρόσφατη συνεδρίαση της αποφάσισε ομόφωνα να σας απευθύνει την παρακάτω ανοιχτή επιστολή-κάλεσμα.

Παίρνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μας και στα νησιά μας με αφορμή το προσφυγικό και τις διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών, τόσο των κυβερνήσεων , όσο και της ΕΕ, σας απευθύνει κάλεσμα κοινής δράσης με το παρακάτω πλαίσιο που πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι το κοινό πλαίσιο 13 φορέων της Σάμου, με στόχο να αγωνιστούν για να βρεθεί μια λύση, προς όφελος των νησιών μας και των προσφύγων. Προς επίρρωση των λεγομένων μας συνημμένα θα βρείτε και το αντίστοιχο της Σάμου.

« Θεωρούμε  ότι το κλείσιμο του hotspot και ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα είναι η μόνη λύση που θα φέρει αποτέλεσμα στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, στα προβλήματα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός.

Η κυβέρνηση συστηματικά μας κοροϊδεύει, μας εμπαίζει και αδιαφορεί για το ανθρωπιστικό έγκλημα που  με την ανοχή της συντελείται στο νησί μας. Έχει τεράστια ευθύνη, όπως και κάθε άλλος που στηρίζει τις επιλογές της και την πολιτική αυτή, για τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία και την Ε.Ε. που οδηγεί στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί μας, για την εξαθλίωσή τους, για το ότι αργοπεθαίνουν σε μια πόλη, σε ένα νησί με πολλά προβλήματα με σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Ο  λαός  της Χίου όλα αυτά τα χρόνια σήκωσε και σηκώνει το βάρος του προσφυγικού και στέκεται με αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι θύματα των πολεμικών επεμβάσεων και της οικονομικής εκμετάλλευσης στις χώρες τους, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους και τις εστίες τους για τα κέρδη των ισχυρών, που δημιουργούν χιλιάδες θύματα, φτώχια, πολέμους και προσφυγιά. Δεν ανεχόμαστε άλλο να ζουν άνθρωποι μέσα στις λάσπες, το κρύο, τη βροχή με τρωκτικά, ευάλωτοι σε ασθένειες και κακουχίες. Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας και τη συμπόνια μας σε αυτούς τους ανθρώπους και καταγγέλλουμε ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος τους.

 

Διεκδικούμε και απαιτούμε :

  • Εδώ και τώρα να κλείσει το hotspot στη Χίο και στα άλλα νησιά.
  • Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες και επιτέλους οι Υπηρεσίες Ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέληση τους κρατούνται και παραμένουν «όμηροι» στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.
  • Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Στη Χίο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε.-Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας.

Τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, καθημερινά διογκώνονται και η κυβέρνηση δείχνει χαρακτηριστική αναλγησία, αδιαφορεί και κωφεύει. Έχουμε φτάσει στο σημείο να δυσκολεύονται να καλυφθούν  στοιχειώδεις ανάγκες των  κατοίκων του νησιού μας λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το νοσοκομείο αντικειμενικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει αφού επιβαρύνεται και με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επειδή η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για επαρκείς δομές  υγείας μέσα στο hotspot. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το 24ωρο προσπαθώντας να εξετάσουν και να νοσηλεύσουν ντόπιους ασθενείς και πρόσφυγες-μετανάστες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και έξαρση νοσημάτων, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο hotspot.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Να προσληφθούν τώρα γιατροί στις απαιτούμενες ειδικότητες σύμφωνα με τις οξυμένες ανάγκες του νοσοκομείου.
  • Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όλων των μονάδων υγείας στο νησί καθώς και του ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών
  • Άμεσο ξεκίνημα των εργασιών στην Παθολογική κλινική.
  • Πλήρης στελέχωση του ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ.

 

Για όλα αυτά τα ζητήματα θεωρούμε ότι ο Χιακός λαός πρέπει ενιαία, μαζικά και οργανωμένα να παλέψει και να κινητοποιηθεί.

 

Για το λόγο αυτό προτείνουμε Παγχιακή Απεργιακή Κινητοποίηση, σε εύλογο χρόνο, αν εκτιμάτε ότι θα είμαστε σε θέση σε αμεσότερο χρόνο,  στις 7/2/2019 όπως έχει προγραμματιστεί στα γειτονικά νησιά της Σάμου και της Μυτιλήνης, ή δράση που θα αποφασίσουν οι συμμετέχοντες φορείς, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας για όλα αυτά που μας έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση διεκδικώντας τη λύση τους ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!

 

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας ή της όποιας κινητοποίησης αποφασισθεί, προτείνουμε να γίνει συνάντηση των φορέων, στον Οίκο Χίου Διδασκάλου την Δευτέρα στις 4/2/2019 στις 6μ.μ, προκειμένου  συγκροτηθεί Οργανωτική Επιτροπή η οποία θα επιμεληθεί και θα αποφασίσει τις δράσεις και τη διοργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης και σε κάθε περίπτωση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με το πλαίσιο αγώνα που σας αναφέραμε.

 

Καλούμε όλους τους συλλόγους, φορείς, σωματεία επαγγελματιών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, το λαό του νησιού μας να συνεδριάσουν άμεσα, να συζητήσουν με τα μέλη τους, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της συγκεκριμένης δράσης.

 

Αναμένουμε την απάντησή σας σε επικοινωνία:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΓ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΤΗΛ: 6947526672

EMAIL: pannikcool@yahoo.com

ΣΟΦΙΑ ΓΑΤΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΓ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΤΗΛ :  6946785812

 EMAIL: sofiagatana@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.