Καρά Τεπέ: Εκτεταμένες ζημιές στον καταυλισμό μετά τη χθεσινή κακοκαιρία

Ισχυρά καιρικά φαινόμενα έπληξαν χθες τη Λέσβο και κατ’ επέκταση το προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι Λέσβου. Η -δυνατή και παρατεταμένη για πολλές ώρες- βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για:

  1. Τη συγκέντρωση λιμναζόντων υδάτων σε 3 από τις 15 συνολικά οριοθετημένες περιοχές της δομής
  2. Την πλημμύριση 80 εκ των 1100 σκηνών που υπάρχουν, σήμερα, εντός της δομής

Αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα, όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται.

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιχειρούν στο πεδίο, σε συνεργασία με εθελοντές της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουν ήδη προχωρήσει σε:

  1. Μεταφορά των διαμενόντων σε σκηνές που πλημμύρισαν, σε κοινόχρηστους χώρους (rub halls), όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.
  2. Αποκατάσταση ή κατάργηση των 80 περίπου σκηνές που επηρεάστηκαν, καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει 2,500 διαμένοντες από την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι και θα αποχωρήσουν επιπλέον 1,300 για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό.
  3. Διανομή αδιάβροχων καλυμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι οροφές των σκηνών.
  4. Επισήμανση των σημείων, όπου θα επικεντρωθούν τα έργα αποστράγγισης.

Άλλωστε, τα έργα διαχείμασης (winterization) βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή. Η αποτελεσματικότητα των πρώτων έργων υποδομής και προστασίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό της δομής δεν επηρεάστηκε από την βροχόπτωση.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε σχετικό Τεχνικό Δελτίο συνολικού ποσού 5.580.000 ευρώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και άμεσα θα υλοποιηθούν τα έργα. Τα έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Ανταποκρίθηκε σε ελάχιστο χρόνο, ενώ έργα υποδομής και προστασίας βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή.

Οι χθεσινές ζημιές στο Μαυροβούνι καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου της νέας κλειστής/ελεγχόμενης δομής. Δομή που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύγχρονες εγκαταστάσεις και περισσότερη ασφάλεια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.