Κατεβάζει ρολά αύριο ο Δήμος

 

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Χίου συμμετέχει μαζικά στην  πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023.

 

Στην επιστολή τους αναφέρουν:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ – ΘΥΜΑΤΑ!

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε κουραστεί να ακούμε λόγια παρηγοριάς και συγκατάβασης μετά από κάθε θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, ενώ πίσω από κάθε νεκρό ή σακατεμένο ή άρρωστο από επαγγελματική ασθένεια εργάτη, κρύβεται το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, που κάθε χρόνο χειροτερεύει, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα, αλλά με ευθύνη τους  έχουν περάσει νόμους που:

 • Έχουν αδειάσει τους δήμους, με σχεδόν μηδενικές μόνιμες προσλήψεις τα τελευταία 10 χρόνια ενώ ταυτόχρονα προωθούνται ελαστικές μορφές εργασίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανέργων για μεροκάματο, καταργούν τις εργασιακές σχέσεις και προωθούν τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.
 • Έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) ώστε να είναι ανεξέλεγκτη η εργασιακή ζούγκλα, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 • Έχουν θεσμοθετήσει τον τεχνικό ασφαλείας και τον ιατρό εργασίας, να είναι εξωτερικοί συνεργάτες ,οι οποίοι παραμένουν μόνο λίγες ώρες το μήνα σε κάθε δήμο, ακόμα και αν έχουν γίνει οι διαδικασίες σωστά και υπάρχει εν ενεργεία σύμβαση.
 • Για εκπαίδευση του προσωπικού, για σωστή συντήρηση και την απαραίτητη φωτοσήμανση των οχημάτων, ούτε λόγος.

Αυτό το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων οπλίζει την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών να αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων και να συμπεριφέρονται σαν οι δήμοι να είναι το τσιφλίκι τους, η ατομική τους επιχείρηση, ποδοπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος. Φτάνουν ακόμη στο σημείο να εκβιάζουν εργαζόμενους να παρανομήσουν, να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους, να «προσφέρουν» μέχρι και «μαύρη» εργασία χωρίς δικαιώματα, αρκετές φορές και απλήρωτη, θεωρώντας ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο σε ότι και αν συμβεί, όπως στην περίπτωση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος στο Ξυλόκαστρο.

Για αυτό και εμείς τους λέμε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι. Δεν θα ανεχτούμε να περάσει στα σιωπηλά ο χαμός κανενός συναδέλφου.

Απαιτούμε από Κυβέρνηση και Δημάρχους:

 • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 • Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.
 • Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.
 • Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.
 • Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Δήμους.
 • Να αναγνωριστεί το εργατικό ατύχημα και να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
 • Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.
 • Αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%, επαναφορά 13ου-14ου μισθού,μισθολογική εξέλιξη για τα έτη 2016-17, μόνιμες προσλήψεις.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.