Κρίσιμος ο ρόλος του Προέδρου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Αδιέξοδη εμφανίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να ορίσει νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη, παρά το μπαράζ των αντιδράσεων σε πολιτικό, νομικό και συνταγματικό επίπεδο, καθώς η χθεσινή κίνηση αναζήτησης συναίνεσης, η οποία εκδηλώθηκε με επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Κολογήρου προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είχε θετική έκβαση. Ο κ. Καλογήρου, αντιλαμβανόμενος τα θεσμικά και συνταγματικά προβλήματα που είχαν τεθεί σχετικά με την αρμοδιότητα της κυβέρνησης να μπορεί σε αυτή τη φάση να προχωρήσει σε επιλογές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, απηύθυνε επιστολή για συναινετική επιλογή προς την αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία προεπιλογής των ανώτατων δικαστικών. Ο κ. Καλογήρου, εστιάζοντας στον αυτονόητο, όπως ανέφερε, σεβασμό προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης, ζήτησε συναίνεση για τις επικείμενες επιλογές της ηγεσίας της, διότι, όπως ανέφερε, έτσι θα αποδοθεί τιμή «στους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρνητική. Ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Παναγιωτόπουλος, με δυο λόγια, απάντησε πως δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει σε αντισυνταγματικές πρακτικές και σε καταπάτηση του Συντάγματος.

Προβληματισμός

Μετά ταύτα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη μέρα, καθώς πέραν των καταγγελιών κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν στέργει στη συναίνεση, υπάρχει η πραγματικότητα του τι θα κάνει η κυβέρνηση, η οποία έχει δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες και έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στις επιλογές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως ανέφερε και σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha o υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, το θέμα παραμένει προς το παρόν ανοικτό. «Ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσουν υπό τα νέα δεδομένα», είπε. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους. Είτε να εμμείνει στη θέση της και να προχωρήσει στη διαδικασία επιλογής νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αγνοώντας τις πολιτικές αντιδράσεις, ενδεχομένως και το πολιτικό και το εκλογικό κόστος από μια αντιθεσμική ενέργεια, αλλά και τις επισημάνσεις των συνταγματολόγων που μιλούν ανοικτά για αντισυνταγματική πρακτική. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας αναδεικνύεται κρισιμότερος από ποτέ καθώς θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και να υλοποιήσει στην ουσία την κυβερνητική επιλογή. Ομως έως τις 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκλείεται να υπογράψει τέτοιο διάταγμα, κάτι που έχει ήδη κάνει και το 2016, όταν και τότε η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόωρη επιλογή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Μετά τις 30 Ιουνίου και ενώ η χώρα θα βρίσκεται στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί μόνον από την τήρηση του Συντάγματος, καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και λόγω της επιστημονικής ιδιότητάς του τις συνταγματικές παραμέτρους τόσο σοβαρών θεμάτων.

Στην άλλη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μπορεί να προσμετρήσει εγκαίρως τα νέα δεδομένα και να αποφύγει, όπως λένε έγκυρες πηγές, την επιμονή της σε ένα θέμα που θα της κοστίσει, θα θέσει τη Δικαιοσύνη στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων και επιπλέον θα φέρει σε δύσκολη θεσμική και συνταγματική θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα βρει τον τρόπο και τις διαδικασίες να εγκαταλείψει τη διαδικασία επιλογής νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Πηγή:kathimerini.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.