Κόντρα τοπικής αυτοδιοίκησης με ΜΜΕ για την ανακύκλωση

Κόντρα έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο καθαριότητας, Γιώργο Μπελέγρη και στο δημοσιογράφο τοπικής εφημερίδας, κ. Νίκο Γεωργούλη σχετικά με το μεγάλο ζήτημα της ανακύκλωσης στο νησί.
Ο κ. Γεωργούλης μέσω των άρθρων του ζητά από τον αντιδήμαρχο να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα καθώς και να πει την αλήθεια όπως αναφέρει στον Χιώτη πολίτη. Συγκεκριμένα σε άρθρο του διερωτάται «γιατί δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για το που καταλήγει το πλαστικό που προορίζεται για ανακύκλωση, λες και πρόκειται για προσωπική, ιδιωτική του υπόθεση, που δεν πρέπει να τη μάθει κανείς;».

Από την άλλη μεριά ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας, Γιώργος Μπελέγρης, καλεσμένος στην καθημερινή εκπομπή του Κων/νου Κυδώνη «Καλημέρα με τον ΑΝΤ1 Αιγαίου» εξήγησε εκτενώς το πώς εξελίσσεται το ζήτημα της ανακύκλωσης στο νησί και για ποιο λόγο συνεχίζει να αποκρύπτει στοιχεία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα είπε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας στη συνέντευξή του:
«Το Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε σαν δημοτική αρχή βρήκαμε μια σύμβαση αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών, 150.000 ευρώ ετησίως  για την αποκομιδή (12.000 ευρώ/μήνα) με ένα ανοιχτό αυτοκινητάκι δυόμιση τόνων σε επίσης ανοιχτούς συρμάτινους κάδους διασκορπισμένους μέσα στο κέντρο της πόλης.

Αυτό σημαίνει ότι όταν στο νησί μας είχε πάνω από 5 μποφόρ τα ανακυκλώσιμα υλικά κυκλοφορούσαν μέσα στους δρόμους της πόλης. Ακόμη, βρήκαμε μια εξαετής σύμβαση για δεματοποίηση και αποστολή των υλικών στην Αθήνα. Κανένα ανταποδοτικό, κανένα όφελος για το Δήμο, δίναμε μόνο 150.000 ευρώ. Τον Ιανουάριο 2015 υπογράφουμε μια σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και λαμβάνουμε 500.000 ευρώ εξοπλισμό δωρεάν τρία απορριμματοφόρα και χίλιους κάδους. Τους τοποθετούμε μέσα στην πόλη κλειστούς και ξεκινάμε μια διαφορετική ανακύκλωση από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα τριών ρευμάτων. Δηλαδή χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο. Ξεκινάμε την ανακύκλωση του γυαλιού, βγάζουμε και το γυαλί μέσα από τα σύμμεικτα απορρίμματα, συν βέβαια τις ηλεκτρονικές συσκευές, συν τους λαμπτήρες κ.τλ. Στερήσαμε από μια εταιρεία 150.000 ευρώ ετησίως. Αυτό στην εποχή μας είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα.
Εμείς όμως δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετούμε ιδιωτικά συμφέροντα, εμείς ψηφιστήκαμε για να υπερασπιστούμε τις υποχρεώσεις του Δήμου. Αντ’ αυτού μέσα από τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει ο Δήμος παίρνει ανταποδοτικά για κάθε τόνο που πάει στην Αθήνα προς ανακύκλωση. Αυτή τη στιγμή εισπράττουμε 110.000 ευρώ ετησίως από τα ανταποδοτικά. Αυτό σε κάποιους δεν αρέσει. Βλέπετε όλοι ότι η ανακύκλωση συνεχίζεται κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όντως δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο είπα ότι στο πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου που σχεδόν διπλασιάστηκε ο πληθυσμός του νησιού μας δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε. Δεν γινόταν όμως να προσλάβουμε το διπλάσιο προσωπικό για 20 ημέρες!
Ήδη έχουν γίνει οι διαδικασίες για αγορά ενός ακόμη απορριμματοφόρου για την ανακύκλωση. Από τρία να γίνουν τέσσερα. Όμως το νέο, λόγω των απαραίτητων διαδικασιών θα έρθει την επόμενη χρονιά. Το ευχάριστο είναι ότι μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών δεν οδηγούνται στον σκουπιδότοπο, αλλά πάνε στην Αθήνα και ο Δήμος πληρώνεται για αυτά.
Ο κ. Μπελέγρης σχετικά με την απόκρυψη στοιχείων που αναφέρει ο Ν. Γεωργούλης στο άρθρο του ανέφερε:
«Η σύμβαση με την εταιρεία Οικόπολις διακόπηκε βίαια. Αυτό είναι δεδομένο. Προσπάθησαν οι άνθρωποι να πετάξουν κάποια ανακυκλώσιμα υλικά ευτελούς αξίας όντως στο ΧΥΤΑ. Η σύμβαση που είχαν με το Δήμο δεν έγραφε ότι θα πωλούνται τα ακριβά και τα φθηνά θα θάβονται. Η σύμβαση που υπέγραψαν αφορούσε τη μεταφορά και τη δεματοποίηση των υλικών στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει, ότι αναγκαστικά από τα ακριβά θα κερδίζεις και από τα φτηνά θα χάνεις. Έτσι είναι για όποιον ασχολείται με το εμπόριο. Καταγγείλαμε λοιπόν τη σύμβαση. Στο δημόσιο όταν καταγγείλεις τη σύμβαση υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μέχρι να κάνεις μια άλλη.
Τώρα υπάρχει άλλος ένας έμπορος αδειοδοτημένος και εξουσιοδοτημένος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης πάνω στο νησί. Μέχρι λοιπόν να γίνουν οι διαδικασίες και για να μην πετιούνται τα υλικά στον ΧΥΤΑ, τα υλικά πηγαίνουν σε αυτόν τον άνθρωπο. Δεν είχε όμως την υποδομή αυτός ο άνθρωπος να δεχθεί τόσο μεγάλες ποσότητες και παίρνει μόνο το χαρτί. Το πλαστικό το αποστέλλουμε στην Αθήνα σε ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Το κόστος της μεταφοράς του πλαστικού από τη Χίο στην Αθήνα επιδοτείται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α.. Άρα πληρωνόμαστε τα μεταφορικά και τα πληρώνουμε σε μεταφορέα. Αυτά τα αποκρύπτει ο κ. Γεωργούλης.

Το που πάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά, αυτό είναι που όντως τους αποκρύπτω. Για ποιό λόγο;
Διότι όταν έκλεισα τη συνεργασία με το ΚΔΑΥ της Μυτιλήνης  με το που το ανακοινώνω δημόσια την επόμενη μέρα μου λέει ο ιδιοκτήτης «Δεν τα θέλω». Ρωτάω γιατί; Η απάντηση του ήταν δικό μου είναι ότι θέλω κάνω.» Έτσι δεν ανακοινώνω ξανά τίποτα. Αυτά στην πολιτική είναι λογικό να υπάρχουν. Αυτό όμως που πρέπει να ενδιαφέρει τους πολίτες μας είναι ότι η ανακύκλωση συνεχίζεται κανονικά, ο Δήμος εισπράττει αυτά που είναι να εισπράξει και τα ιδιωτικά συμφέροντα της κάθε εταιρείας ο καθένας υπερασπίζεται όπως νομίζει».
Ας ελπίσουμε ότι η κόντρα αυτή ανάμεσα στα τοπικά ΜΜΕ και τη τοπική αυτοδιοίκηση να λήξει σύντομα. Το σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στους τοπικούς άρχοντες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το καλό του τόπου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.