Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Χίου για τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

 

 

 

Η αντιφασιστική νίκη της 9ης Μαΐου 1945, μετά από πεντέμισι χρόνια αδιάκοπων πολεμικών επιχειρήσεων και τη θυσία περίπου εξήντα εκατομμύριων ανθρώπινων ζωών, οι οποίες αγωνίστηκαν για την αποτίναξη του ζυγού του Άξονα, προσφέροντας ακόμα και το αίμα τους, σήμανε σε ευρωπαϊκό έδαφος τη Λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη χώρα μας, με την είσοδο των στρατευμάτων κατοχής, οι Έλληνες πατριώτες αντιστέκονται και καθορίζουν την έκβαση του πολέμου, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι  δεν αντέχουν  την σκλαβιά και την υποδούλωση της ελευθερίας τους. Παράλληλα δείχνουν στον έκπληκτο κόσμο το παράδειγμα της άφθαρτης αρετής της Ελλάδας.

Στη Χίο, η ομάδα του ήρωα Μεσσήνιου ανθυπολοχαγού Ιάσωνα Καλαμπόκα αντιστέκεται σθεναρά, αλλά δεν πανηγυρίζει την απελευθέρωση του νησιού μας στις 10 Σεπτεμβρίου 1944, διότι πέφτει νεκρός σε γερμανική ενέδρα, γεγονός που τον καθιστά προάγγελο της λευτεριάς. Στην Αθήνα δε, ο Καλλιμασιώτης υποσμηναγός Κώστας Περρίκος, επικεφαλής της «Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιζομένων Νέων» ανατινάζει μέρα μεσημέρι τα γραφεία της προδοτικής οργάνωσης Ε.Σ.Π.Ο.

Τα γεγονότα αυτά σε περίοδο ειρήνης, αν και φαίνονται πολύ μακρινά, επηρέασαν τους λαούς, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις έκαναν άλματα σε κάθε τομέα πολιτισμού και εργάστηκαν γόνιμα για την πρόοδο και τη συναδέλφωσή τους. Ωστόσο, ατενίζοντας το μέλλον, η επέτειος αυτή πρέπει να μας διδάξει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για να ευημερήσουν όλοι οι άνθρωποι, να ενωθούν τα κράτη της Ευρώπης, να ειρηνεύσει και να ευτυχήσει ο κόσμος, να επιτευχθούν τα ανθρώπινα ιδεώδη και ιδανικά, έχοντας στην μνήμη μας, ως παράδειγμα, όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε σήμερα τα αγαθά της ειρήνης και της ανθρώπινης ελευθερίας.

Αθάνατοι!

Αιωνία τους η μνήμη!

 

Παντελής  Βρουλής – Αντιπεριφερειάρχης Χίου

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.