Μειωμένα ενοίκια: Τελευταία ευκαιρία σήμερα για τις δηλώσεις Covid

 

Τελευταία μέρα σήμερα για τη δήλωση στη σχετική πλατφόρμα των «κουρεμένων» ενοικίων του Ιανουαρίου. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει ν ολοκληρώσουν τη διαδικασία προκειμένου από την ερχόμενη Δευτέρα να τους πιστωθούν οι αποζημιώσεις στους λογαριασμούς τους.

Η αποζημίωση αφορά ιδιοκτήτες που καταστημάτων στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις που είτε ήταν κλειστές με κρατική εντολή, είτε ανήκουν στο λιανεμπόριο και λειτουργούν με ηλεκτρονικό εμπόριο, είτε ανήκουν στον κλάδο της εστίασης και έχουν παράδοση κατ’ οίκον και δικαιούνται μηδενικού ενοικίου (μείωση κατά 100%) . Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποζημίωση που καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη είναι 80% αν είναι φυσικό πρόσωπο και 60% αν είναι νομικό πρόσωπο.

Στις περιπτώσεις που ο ΚΑΔ των επιχειρήσεων ανήκει στους πληττόμενους, τότε η μείωση ενοικίου είναι 40% και η αποζημίωση που καταβάλλεται ανέρχεται στο 50% τής απώλειας. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να βλέπουν απευθείας στην πλατφόρμα εάν οι ενοικιαστές τους είναι ή όχι δικαιούχοι της μηδενικής ή μειωμένης καταβολής ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του προηγούμενου διαστήματος, καθώς κατά την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου του 2020, περίπου 65.000 ενοικιαστές (φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις) είχαν προχωρήσει σε μειωμένη καταβολή μισθώματος, χωρίς να ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Κατά την υποβολή της αίτησης οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέξουν:

-να ταυτίζεται το μηνιαίο μίσθωμα με το ποσό που αναγράφεται στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης
-το ποσοστό μείωσης να μην είναι μικρότερο από αυτό που προβλέπει η διάταξη
-να είναι ο ενοικιαστής επιτηδευματίας/επιχείρηση, όταν δηλώνεται επαγγελματική στέγη
-να έχει δηλωθεί το ΑΦΜ του ενοικιαστή
να μην έχει δηλωθεί λύση της μίσθωσης

 

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέξουν κατά την διαδικασία δήλωσης του τραπεζικού λογαριασμού που θα πιστωθεί η αποζημίωση, διότι σε αρκετές περιπτώσεις καθυστέρησε η πληρωμή εξαιτίας λάθος στοιχείων.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία χιλιάδων δηλώσεων Covid για τα μειωμένα μισθώματα τής περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, οι οποίες είχαν απορριφθεί. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή, σε όσες περιπτώσεις υπάρξει αναδρομική έγκριση της αίτησης.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν ορισμένα τυπικά ζητήματα, εξαιτίας των οποίων είχαν απορριφθεί παλαιότερες αιτήσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε δύο αποφάσεις που αφορούν στον προσδιορισμό των πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την καταβολή του 40% των μισθωμάτων για τους μήνες Δεκέμβριο και Νοέμβριο του 2020 αντίστοιχα.

Με τις τροποποιήσεις προβλέπεται ότι: «Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 20η Μαρτίου 2020, λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ, όπως εμφανίζεται στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ κατά την 5η Νοεμβρίου 2020, εφόσον αυτές είναι ενεργές κατά την ημερομηνία αυτή».

Για τους λοιπούς ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID, θα αποσταλεί από την ΑΑΔΕ ενημέρωση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωσή τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.