Μες του Αιγαίου τα νερά….

Πάμε στο Νότιο Αιγαίο  που δεν είναι ένα μονόπρακτο διακοπών, αλλά μια σπονδυλωτή παράσταση ανεπανάληπτων εικόνων σε πολλές πράξεις.

Το Αιγαίο, είναι η ίδια η ιστορία του ανθρώπου ανά τους αιώνες. Ζωντανή και γλαφυρή. Τη νιώθεις, τη βιώνεις, την εγκολπώνεις στο είναι σου. Και γίνεσαι, όχι ένας ακόμα παρατηρητής της, αλλά μέρος και κομμάτι της.

Το σκληρό πρόσωπο της πέτρας, ο αμφίθυμος ήλιος, οι άνεμοι που παιχνιδίζουν και το πράσινο που σαγηνεύει αποτελούν το διαχρονικό φόντο του Αιγαίου. Μυστικές γωνιές και παρθένες εικόνες συνοδεύουν τη μνήμη και το θυμικό για μια ζωή, καθώς εκρήξεις χρωμάτων ερωτοτροπούν με θάλασσα, τη γη και τον ουρανό δίνοντας την αίσθηση αιωνιότητας σε ένα στέρεο σκηνικό. Το απόσταγμα της επαφής με την φύση είναι εμπειρία μοναδική και υπόθεση βαθιά προσωπική.

Το Αιγαίο, με τα σύμβολα του, τους ανεμόμυλος του να ατενίζουν περήφανα στις κορυφές των νησιών, εκφράζοντας την ελευθερία, την ενέργεια, την κίνηση και τη ζωή. Ο κοινός παρανομαστής του πολυδιάστατου προφίλ του νησιωτικού συμπλέγματος και του πολιτισμού που γαλούχησε μέσα στον χρόνο και την ιστορία το ίδιο το Αιγαίο.

Το Αιγαίο, η εμπειρία μιας ολοκληρωμένης εικόνας! Η Ιστορία ως αποτύπωση μνημείων και πολιτισμών. Τα έργα και οι ημέρες αρχαίων πολιτισμών: Η προϊστορική Πομπηία της Μεσογείου στην αρχαία πόλη του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης. Τα κάστρα των Ιπποτών και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου , τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, προστατευμένη από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, τη σπηλιά της Αγίας Άννας όπου ο Άγιος Ιωάννης έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, τη Μονή της Πάτμου. Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, η Μεγαλόχαρη στην Τήνο. Η Ακρόπολη της Λίνδου. Βενετικά κάστρα, κυκλαδικά ειδώλια…

Λευκά ξωκλήσια που στέκουν περήφανα ως φόντο – όσο πιο γαλάζιο κι όσο πιο υδάτινο γίνεται. Όλο το Αιγαίο απ’ άκρη, σ’ άκρη του, πρωταγωνιστεί πάντα σαν ολοζώντανο και παλλόμενο «κάτι μπλε, κάτι παλιό, κάτι δανεικό»… Μια υδάτινη σονατίνα με εναλλαγές παραστάσεων και απολαύσεων.

Το Αιγαίο γέννησε τον αρχαιοελληνικό διαφωτισμό. Απέναντι στον δεσποτισμό των αυταρχικών καθεστώτων της Ανατολής, εδώ ξεφύτρωσε η κριτική σκέψη και ο στοχασμός. Εδώ αναδύθηκε ο ορθός λόγος, έσπασε το σκληρό κέλυφος του ανορθολογισμού και σκίρτησαν η επιστήμη και η φιλοσοφία. Οι ρίζες του Δυτικού πολιτισμού είναι εδώ στις ακρογιαλιές του Αιγαίου – μετά βλάστησαν στην Αθήνα.

«Γύρω στο 600 π.Χ. η Μίλητος εξελίχθηκε σ’ ένα είδος αρχαίας Νέας Υόρκης… Με το πέρασμα των αιώνων ο πληθυσμός της έγινε 100.000 και είναι η πλουσιότερη πόλη της Ιωνίας και όλου του τότε ελληνικού κόσμου» (L. Mlodinow). Ήταν το εργαστήρι των νέων ιδεών, των επαναστατικών αντιλήψεων. Εδώ συνέρρεαν οι διανοητές από κάθε τόπο για να συμμετέχουν στη δημιουργία του νέου τρόπου σκέψης. Και μετά ακολούθησε η Σάμος και οι ακτές του Βόρειου Αιγαίου, τα Άβδηρα κλπ.

Το Αιγαίο που κάθε νησί του, κάθε θαλάσσια γωνιά του και μια χειρονομία ομορφιάς. Κάθε τόπος του και μια αισθητική απόλαυση, μια μαγεία στοχασμού και ονειροπόλησης. Η Ρόδος, η Σίφνος, η Αμοργός, η Νάξος, το Καστελλόριζο, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κως… όλα τα νησιά μια γενναιόδωρη χειρονομία της φύσης ή του Θεού. Ποιος να ξέρει…

Ταξίδευα κάποια βαρυχειμωνιάτικη ημέρα μόνος μου σε εθνικό δρόμο, τα σύννεφα είχαν κατεβεί χαμηλά, η βροχή εναλλασσόταν με την καταιγίδα και έχοντας το ραδιόφωνό μου μόνιμα ή στο Δεύτερο ή στο Τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΑ έπεσα σε μουσικό αφιέρωμα για τα νησιά του Αιγαίου. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι υπήρχε τόση ποικιλομορφία λόγου και ποίησης, τόση ξεχωριστή μελωδία από νησί σε νησί. Ήταν από τα πιο όμορφα ταξιδέματά μου… Βρισκόμουν στην Πελοπόννησο καταχείμωνο και η ψυχή μου ήταν στο Αιγαίο του καλοκαιριού!

Όλοι μας θέλουμε να ταξιδεύουμε, να γυρίζουμε στον κόσμο, να γνωρίζουμε ανθρώπους και πολιτείες. Εγώ νιώθω ότι Ιθάκες δεν είναι μόνο για το οίκαδε, για τον νόστο, για την επιστροφή στην εστία. Δεν μόνο η σχέση μας με το παρελθόν…

Είναι οι ονειροπολήσεις μας και οι φαντασιώσεις μας – του μέλλοντος σηματωροί… Και προσβλέπω σε μια πάντα μελλοντική σχέση, με μια ακόρεστη επιθυμία, να βρίσκω σε κάποιο νησί του Αιγαίου, κάποιο σημάδι της ιστορίας, κάποια ομορφιά της φύσης, κάποιο νησιώτικο χαμόγελο…

Η ψυχή της Ελλάδας σας καλωσορίζει…

diagonios.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.