Μεταναστευτικό: Ρεκόρ αφίξεων στο Αιγαίο – 4.257 μετανάστες διαμένουν σήμερα στη Χίο

Μαζικές είναι οι αφίξεις μεταναστών-προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, όπου συνεχίζουν να φθάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά. Μετά τα 110 άτομα που έφτασαν στη Χίο το πρωί της Δευτέρας, προστέθηκαν ακόμη 145 άτομα την Τρίτη μέσα από τέσσερα συνολικά περιστατικά σε Καρφά, Αγία Ερμιόνη, Βροντάδο και Παναγία Οινουσσών και στη συνέχεια ακόμα 20 και 27 άτομα έφτασαν στην Χίο μετά από δύο ξεχωριστά περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Λιμεναρχείο Χίου. Πρόκειται για μετανάστες από τα έναντι τουρκικά παραλία. Στην πλειονότητα τους ήταν από την Συρία και την Παλαιστίνη.
Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο Ελέγχου Συνόρων, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών στη Χίο ξεπερνά τα 4.000 άτομα χωρίς φυσικά να έχουν υπολογιστεί οι αφίξεις των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, το χρονικό διάστημα 30 Σεπτεμβρίου με  6 Οκτωβρίου έφθασαν στο νησί της Χίου 303 άτομα, αριθμός μικρότερος από τις 446 αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά μεγαλύτερος από τις 85 αφίξεις της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του περασμένου έτους. Ο μέσος όρος των ημερήσιων αφίξεων στις παραπάνω ημερομηνίες ήταν 43, συγκριτικά με τις 64 της προηγούμενης.

Πληθυσμός στο Νησί

Πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στο νησί της Χίου. Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι από τη Σομαλία (18%), τη Συρία (18%), το Αφγανιστάν (16%), το Κράτος της Παλαιστίνης (16%) και το Ιράκ (9%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού και τα παιδιά το 21%, εκ των οποίων 8 στα 10 είναι κάτω των 12
ετών.

Περίπου 29% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Περίπου 49% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών.

Αφίξεις μέσω θαλάσσης

1.841 άνθρωποι έφθασαν στα άλλα νησιά του Αιγαίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Λέσβο. Ο μέσος όρος των ημερήσιων αφίξεων σε όλα τα νησιά ανήλθε στις 306.

Αναχωρήσεις προς την ενδοχώρα

143 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν, μετά τη σχετική έγκριση από τις Αρχές, από τη Χίο προς την ενδοχώρα. Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, από κοινού με την Υ.Α., μετακίνησε 27 άτομα σε Ανοιχτές Δομές Υποδοχής στην ενδοχώρα. Με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες,  επιπλέον 18 άτομα μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα της Υ.Α. στην ενδοχώρα.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.