Μηταράκης: Δεν μπορεί ένας μικρός αριθμός κρατών στη Μεσόγειο να σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού για όλη την Ευρώπη

 

Στην Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) , συμμετείχε την Πέμπτη 27 Μαϊου , κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κ. Juan Farnando Lopez Aguilar, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Η παρέμβασή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, επικεντρώθηκε στην ανάγκη για ουσιαστική, υποχρεωτική και αποτελεσματική αλληλεγγύη που θα εξισορροπεί τις πολλαπλές και επαχθείς υποχρεώσεις με τις οποίες τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, είναι επιφορτισμένα.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι δεν μπορεί να αναμένεται από ένα μικρό αριθμό κρατών στη Μεσόγειο ή από έναν αριθμό παραμεθόριων περιοχών, όπως τα νησιά του Αιγαίου, να σηκώσουν το βάρος του μεταναστευτικού για όλη την Ευρώπη και υπερασπίστηκε την βασική θέση της ομάδας των μεσογειακών κρατών μελών πρώτης γραμμής Med-5 για έναν αυτόματο, ταχύ και μη γραφειοκρατικό μηχανισμό αλληλεγγύης, με κύριο στοιχείο του, τις μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο.

Σημείωσε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, ενώ υποστήριξε ότι μια πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου θα πρέπει να επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων χορήγησης ασύλου  των εθνικών υπηρεσιών και την συνεπακόλουθη ελεύθερη κυκλοφορία των αναγνωρισμένων προσφύγων εντός του κοινού χώρου. Επίσης, πρόβαλε ότι απαιτείται μεγαλύτερος ρόλος της Ε.Ε. στην πραγματοποίηση επιστροφών, μέσω της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη για ενεργή δράση της FRONTEX εκτός των χωρικών υδάτων της Ε.Ε. με κατάλληλες διμερείς συμφωνίες, ενώ σημείωσε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι υπερήφανο που έχει εγκαθιδρύσει ένα απολύτως διαφανές σύστημα πολυετών συμφωνιών-πλαίσιο, ανοικτών στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όσον αφορά τις προμήθειες, σε αντίθεση με τις πρακτικές προηγούμενων ετών.

Στο ίδιο πάνελ της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής LIBE συμμετείχαν η αρμόδια Ευρωπαία  Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κα Ylva Johansson, ο Υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας κ. Eduardo Cabrita, ο Γερμανός Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Stephan Mayer, καθώς και ο Ύπατος Αρμοστής των ΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi.

πηγή:www.capital.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.