Μηταράκης: Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μιλάει με πράξεις. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του τόπου μας, προασπίζουμε το μέλλον, μιλάμε με έργα

 

Με 4 νέες επιχορηγήσεις ύψους 289.180 ευρώ ενισχύεται η ΔΕΥΑ και ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Εκδόθηκαν οι αποφάσεις που αφορούν στην ενίσχυση του υδροδοτικού συστήματος της Χίου, αλλά και των Ψαρών.

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε σειρά αποφάσεων που αφορούν στις επιχορηγήσεις από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης –  Αποχέτευσης Νήσου Χίου (ΔΕΥΑΧ) και το Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών. Οι εν λόγω αποφάσεις εντάσσονται στο έργο “Υδροδότηση Άνυδρων Νησιών και Έργα Βελτίωσης Υποδομών Ύδρευσης των Νησιών”.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης, με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, κ. Βασίλη Μυριαγκό και τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΧ, κ. Πέτρο Καλογεράκη, με κεντρικό θέμα το ζήτημα της λειψυδρίας στο νησί.

Ειδικότερα, επιχορηγείται η ΔΕΥΑΧ μέχρι του ποσού των τριάντα πέντε χιλιάδων ΕΥΡΩ (35.000,00€) συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για την αντικατάσταση της γεώτρησης Αγίου Γεωργίου Συκούση Χίου, καθώς και μέχρι του ποσού των εκατόν σαράντα χιλιάδων τετρακοσίων ΕΥΡΩ (140.400,00€) συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για την προμήθεια αυτοτελούς συστήματος φίλτρανσης νερού φράγματος Κατράρη, δυναμικότητας 60m3/h, στη θέση Στενοχώνη.

Παράλληλα, δίνεται επιχορήγηση ύψους 73.780,00€ για την ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού παραγωγής 600 κ.μ. πόσιμου νερού ανά ημέρα έτους 2023 και συγκεκριμένα για χρονικό διάστημα 124 ημερών (ανάμεσα στις 15/05/2023 έως 15/11/2023) με εγκατάσταση στην Μαρίνα Χίου (περιοχή Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου), για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Δημοτικής Ενότητας Χίου και της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου.

Επιπλέον, υπεγράφη από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και εκδόθηκε απόφαση επιχορήγησης προς το Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών, ποσού ύψους 40.000,00€, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας του συστήματος υδροδότησης, δεδομένης της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας συνεπεία της αντίστοιχης αύξησης του κόστους καυσίμων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των γεωτρήσεων ύδρευσης και της μονάδας αφαλάτωσης προς εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων πόσιμου ύδατος για την εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών του νησιού.

Τέλος, επισημαίνεται ότι πρόσφατα (28 Φεβρουαρίου 2023) με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εγκρίθηκε και η επιχορήγηση προς το Δήμο Οινουσσών ύψους 35.000,00€ για την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (Η/Ζ) απαραίτητου για την υποστήριξη της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας των Δημοτικών Μονάδων Αφαλάτωσης στην περιοχή Αγίου Ιωάννη.

 

Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότη Μηταράκη:

Το ζήτημα της λειψυδρίας είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

Πριν από λίγες ημέρες στη σχετική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήσαμε με τον κ. Κουτουλάκη, το Δήμαρχο Χίου και του αρμόδιους φορείς, συμφωνήσαμε στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι για το καλοκαίρι και την επικείμενη τουριστική σεζόν.

Μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, προχώρησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να δοθούν οι απαραίτητες επιχορηγήσεις για να προχωρήσουν τα σχετικά υδρευτικά και αρδευτικά έργα στους Δήμους Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μιλάει με πράξεις. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του τόπου μας, προασπίζουμε το μέλλον, μιλάμε με έργα.”

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.