Ν. Μηταράκης: Ένα σύστημα τριών πυλώνων, το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης

Για το παρόν και το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη ημέρα μίλησε ο αν. Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μηταράκης, ως ομιλητής στο πάνελ με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση: Θέματα, Προκλήσεις και Προοπτικές», υπογράμμισε την ανάγκη για ένα μικτό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπου ο κρατικός και ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσουν συνέργειες. Στόχος, είναι οι νέοι ασφαλισμένοι να απολαμβάνουν υψηλές αποδόσεις για τις εισφορές τους και μελλοντικά υψηλότερες συντάξεις, ενώ οι σημερινοί συνταξιούχοι πρέπει να αισθανθούν ξανά ασφάλεια για τις συντάξεις τους.

Ο πρώτος πυλώνας της ασφάλισης γίνεται δικαιότερος, καθώς αποκαθίσταται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων. Επιπλέον, με την οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους, αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, τονώνεται η αγοραστική δύναμη και συνεπώς η ίδια η αγορά. Ταυτόχρονα όμως, μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος, δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις για προσλήψεις και επενδύσεις.

Η πραγματική επανάσταση στην κοινωνική ασφάλιση ωστόσο, πραγματοποιείται στο δεύτερο πυλώνα της επαγγελματικής σύνταξης, με την εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης. Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, «δίνουμε στους νέους ασφαλισμένους τους βαθμούς ελευθερίας και τα προνόμια που στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική αποτελούν κεκτημένο δεκαετιών: επιλογή φορέα ασφάλισης, επενδυτική στρατηγική, ηλικία λήψης και μείγμα εφάπαξ/ μηνιαίων απολαβών».

«Έχουμε σχεδιάσει πολύ προσεκτικά το σύστημα για να ισορροπούμε μεταξύ ρεαλισμού και προοπτικής για το μέλλον», υπογράμμισε. «Μπορούμε να πετύχουμε υψηλές αποδόσεις για τις εισφορές και να αποδεσμεύσουμε το ασφαλιστικό από το βραχνά του δημογραφικού μέσω της κεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα όμως δε σχεδιάζουμε από το μηδέν. Θέλουμε να γίνει η μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλά με ελαχιστοποίηση του κόστους και δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά και να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία».

Ο τρίτος πυλώνας παραμένει προαιρετικός, με τις εισφορές να καθορίζονται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο και με φορολογική απαλλαγή των εισφορών ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για αποταμίευση.

Ομιλητές στην ίδια συνεδρία ήταν μεταξύ άλλων η Υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου και ο Γενικός Διευθυντής Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Joost Korte.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.