Μικρασιατική Χίου – το πρώτο επίσημο σωματείο της Χίου, ιδρυθέν το 1924

Αιωνόβια… παρά ένα χρόνο!
99 ετών μα… με την αρχική νεανική της ορμή!
Με όνειρα και νίκες, με κακές στιγμές και στιγμές θριάμβου. Όλα αυτά τα φυσιολογικά στη μεγάλη της πορεία.
Ωστόσο, σταθερά άφθαρτες παραμένουν οι αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε και πορεύεται!
Μια τυπική μικρασιατική οικογένεια με βαθιές ρίζες, ήθος και συναίσθηση της βαριάς της παρακαταθήκης.
Αυτή είναι η Μικρασιατική!
Συνώνυμη του “ευ αγωνίζεσθαι”, της κοινωνικής δράσης έξω από το γήπεδο, της μεγάλης αγκαλιάς!
100 παρά ένα λοιπόν… με το βλέμμα μπροστά, με το όνειρο πυξίδα, με το ήθος οδηγό!
Χρόνια πολλά Μίκρα της καρδιάς μας!
Χρόνια πολλά, άνθρωποι της Μίκρας, με ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς!
Πηγή: Ανάρτηση στο  https://www.facebook.com/mikrasiatikixiou1924
Το Ιστορικό της Μικρασιατικής Χίου

Η «Μικρασιατική Χίου» ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες μικρασιάτες πρόσφυγες που έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στη Χίο μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 και αποτέλεσε το πρώτο επίσημο σωματείο της Χίου. Αναφέρεται στον τύπο ως «Μικρασιατικός» το 1926, με πρόεδρο τον κ. Δόλωρο. Το Δεκέμβριο του 1926 πήρε μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο Παγχιακός με τη συμμετοχή των δύο αυτών ομάδων και της Λαίλαπας. Είναι γνωστό πως ηττήθηκε από τον Παγχιακό με 1-4 και νίκησε τη Λαίλαπα. Αξιοσημείωτο είναι πως την Κυριακή 31 Αυγούστου του 1932 νίκησε σε διεθνές φιλικό αγώνα την τουρκική ομάδα Αλτινορντού από τη Σμύρνη με 3-2. Η τουρκική ομάδα ταξίδεψε που ταξίδεψε στη Χίο, προηγουμένως είχε νικήσει την τοπική πρωταθλήτρια Λαίλαπα Χίου με 1-4.

Το τοπικό πρωτάθλημα της Χίου ξεκίνησε ανεπίσημα από το 1934 στο οποίο εκτός από την Μικρασιατική μετείχαν επίσης οι Αετός, Κανάρης Καπέλας, Λαίλαψ, Αστραπή και Όμηρος Καλλιμασιάς. Αναγνωρίστηκε επίσημα από την ΕΠΟ με αύξοντα Αριθμό Μητρώου ΕΠΟ 216. Το 1939 αποτέλεσε ιδρυτικό σωματείο της Ε.Π.Σ. Χίου και εν συνεχεία πρωταγωνίστησε στα πρωταθλήματά της, κατακτώντας το πρωτάθλημα τις χρονιές 1954-55 και 1960-61. Τη σεζόν 1961-62 κατέκτησε εκ νέου το πρωτάθλημα και προκρίθηκε στο τελευταίο άτυπο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής του 1962, μέσω του οποίου διεκδίκησε την άνοδο στην Α΄ Εθνική χωρίς επιτυχία, κέρδισε όμως την ιστορική άνοδο στη νεοσύστατη και μόνιμη πλέον Β΄ Εθνική κατηγορία. Τη σεζόν 1962-63 αγωνίστηκε στην Β΄ Εθνική και υποβιβάστηκε, έχοντας τερματίσει προτελευταία στη 14η θέση του 1ου ομίλου. Τη σεζόν 2010-11 κατέκτησε ξανά το τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Χίου και κέρδισε την άνοδο στην Δ΄ Εθνική κατηγορία στην οποία αγωνίστηκε τη σεζόν 2011-12 και υποβιβάστηκε, έχοντας τερματίσει τελευταία στη 15η θέση του 9ου ομίλου. Τη σεζόν 2019-20 αναδείχθηκε εκ νέου πρωταθλήτρια Ε.Π.Σ. Χίου και κέρδισε την άνοδο στην Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία, 4η τη τάξει κατηγορία.

Πηγή: el.wikipedia.org

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.