Σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ με την ψαλίδα πάντως να κλείνει συγκριτικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τι δείχνει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue.
Συγκεκριμένα, η διαφορά καταγράφεται στις 8 μονάδες με αναγωγή: η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28%, το ΚΙΝΑΛ 7%, το ΚΚΕ 5%, η ΧΑ 4%, ενώ ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση 3%.
Στο 7,4% είναι οι αναποφάσιστοι.
Το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα πάει σίγουρα ή σχεδόν σίγουρα να ψηφίσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Το 36% θεωρεί καλύτερο για τον τόπο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 15% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 11% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 17% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην παράσταση νίκης το 69% θεωρεί πως θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, έναντι 19% που θεωρεί ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό, το 37% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 31% ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ 28% απαντά «κανένας».
Τα σενάρια για την αυτοδυναμία
Με τα σημερινά δεδομένα πάντως η Pulse εκτιμά πως η Πειραιώς θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.
Στο πρώτο σενάριο η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τις 81. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 20 έδρες, το ΚΚΕ με 14, η Χρυσή Αυγή με 12 και τέλος η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ 25 με 9 έδρες.
Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ σε 84.
Διψήφια διαφορά βλέπει η Public Issue
Την ίδια ώρα, στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, η εκλογική επιρροή της ΝΔ, αναμένεται να υπερβεί το 40%, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue. Όπως αναφέρεται, εάν το εκλογικό αποτέλεσμα επαληθεύσει την παρούσα πρόβλεψη, αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στα επίπεδα επιρροής που εμφάνιζε, στην προ του Μνημονίου περίοδο κυριαρχίας της (2004-2009).
Η διαφορά εκλογικής επιρροής ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ, 15,5%, προβλέπεται να υπερβεί σημαντικά την αντίστοιχη «ψαλίδα» των ευρωεκλογών (9,4%).
Σε παρόμοιο ενδεχόμενο, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά πρώτου/δεύτερου κόμματος, που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εξαίρεση εκείνες του 1974 και του 1977, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του 1981(12,2%).
πηγή:cnn.gr