Ν. Μηταράκης: Η Ευρώπη είναι σε εγρήγορση για όποιο πιθανόν “καραβάνι προσφύγων” από την Τουρκία, έχουμε ενημερώσει την Ε.Ε. και τους Διεθνείς Οργανισμούς

Συνέντευξη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη στον ΣΚΑΪ 100,3

 

Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ήταν καλεσμένος το μεσημέρι της Τρίτης ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης όπου και συνομίλησε με τους δημοσιογράφους, Έύα Αντωνοπούλου και Πηνελόπη Γκάλιου

Αναφερόμενος στο πιθανολογούμενο «καραβάνι προσφύγων» που φέρεται να κατευθύνεται προς τα ευρωπαϊκά εδάφη από την Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε πως έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς φορείς αλλά και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απτή απόδειξη σχετικά με την μετακίνησή τους.

 

Σημεία συνέντευξης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου:

«Αναφορικά με «καραβάνι προσφύγων» που σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ θα κατευθυνθεί προς τα ευρωπαϊκά εδάφη, έχω επικοινωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την αρμόδια Επίτροπο Μετανάστευσης, έχω ενημερώσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ πλήρη ενημέρωση έχει και η Frontex η οποία συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία ως προς το θέμα των συνόρων.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επιτυχημένη πληροφόρηση από τις μυστικές υπηρεσίες, όπως είχαμε από την ΕΥΠ τον Μάρτιο του 2020, κάτι που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να προλάβουμε να οχυρώσουμε τον Έβρο πριν γίνει κάποια μαζική προσπάθεια διέλευσης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει να δημιουργείται αυτό το καραβάνι και δεν αποδεικνύεται έως τώρα η προσπάθεια ορισμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχει δημιουργήσει ένα κλίμα κινητοποίησης.

«Υπάρχει μια προσπάθεια στην Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να διώξουν μετανάστες οι Τούρκοι λόγο των δικών τους οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν».

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό με τους 38 μετανάστες στον Έβρο και την «έμφαση που δόθηκε και στο εσωτερικό της χώρας μας και την Ευρωπαϊκή Αριστερά, που δημιουργεί ένα έναυσμα στην Τουρκία, να προσπαθούν να διαδώσουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορα της. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το πως διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά θέματα μεταναστευτικού για να μην σταλεί σε κάποιους ένα μήνυμα που μπορούν να παρερμηνεύσουν και αυτό να οδηγήσει σε μια έξαρση μέσα στην Τουρκία σε αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Ε.Ε. να νομίζουν ότι η πολιτική άλλαξε. Η πολιτική φύλαξης των συνόρων δεν άλλαξε».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.