Ορθοδοξίας αρραγής τε θεμέλιος και ιερέων Αγλάισμα ανεδείχθης Σπυρίδων – Του Αρχιμανδρίτη, Αθανασίου Μισσού

Περιδιαβάζοντας την Ακολουθία του Αγίου Σπυρίδωνος ο νους και η σκέψη μου προσεκολλήθη  στους στίχους αυτούς. Μακράν απέχουμε σήμερα από τις αρχές των πατέρων της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, μια σύνοδος που συνεκλήθη για να ειρηνεύσει η Εκκλησία και να καταδικαστούν οι κακοδοξίες των λυκοποιμένων της εποχής.

Μνήμη λοιπόν του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος και ενώ καλούμαστε να μιμηθούμε το φρόνημα και την σύνεση του Αγίου, η εκκλησία μας ήδη έχει το στίγμα της παπικής επισκέψεως εν Αθήναις και Κύπρω. Η αυτού αγιότης, όπως τον προσφώνησαν οι δικοί μας οσφυοκάμπτες, που διψούσαν για ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο, έδωσαν και προς τα έξω να φανεί η δουλοπρέπεια και η προδοσία τους προς την πατρώα πίστη και παράδοση.

Μόνο ένας κληρικός μαχητής τόλμησε να αντιταχθεί φωνάζοντας το αυτονόητο και οι επίσημοι κύκλοι έκαναν λόγο για μωρία και παραφροσύνη.

Το “πάπα είσαι αιρετικός” καταδικάστηκε από τους σοφούς ασόφους της εκκλησίας μας. Το σχίσμα και οι φωνές των Αγίων μας λησμονήθηκαν και πρυτάνευσε η πλανεύτρα αγάπη και οι τρόποι καλής συμπεριφοράς, μην τυχόν και ερεθιστούν οι φίλοι μας οι αιρετικοί.

Ο Μάρκος ο Ευγενικός, ο εθνομάρτυρας Πατροκοσμάς και άλλοι τόσοι Άγιοι του Θεού μάλλον έσφαλαν και οι σύγχρονοι κατ’ ευφημισμόν Άγιοι ήρθαν να αποκαταστήσουν την πλάνη.

Η σύνοδος του Κολυμπαρίου μάλλον έχει δώσει νέο πνεύμα στις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών και όλα αρχίζουν να φανερώνονται σταδιακά. Ήδη μιλάνε για κληρικούς αρ-άσωτους κλπ.

Ο Χριστός πάντως να κατέβαινε στο Συνοδικό Μέγαρο τόση κινητικότητα με σταυροφόρους με χρυσές καδένες και σεκιουριτάδες δεν θα βλέπαμε !!!

Ο Άγιος Σπυρίδων μας καλεί να μιμηθούμε την αρετή του.

Αλλιώς από το χώμα το νερό και την φωτιά του κεραμιδίου του θα απομείνει μόνο η φωτιά να κατακαύσει την φαυλότητα των λύκων των λυμαινομένων την εκκλησία μας.

Ζη Κύριος ο Θεός !

Αθανάσιος Μισσός, Αρχιμανδρίτης

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.