Ο απολογισμός του Μηταράκη για τον Νοέμβριο

 

Στις αρχές του μήνα, μίλησα στο Ομήρειο, σε μια σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τριήρης Αναπτυξιακή ΑΕ, για τα αναπτυξιακά εργαλεία και τη νησιωτική πολιτική. Τόνισα ότι η πρόοδος και η ευημερία του τόπου επιτυγχάνεται με σχέδιο, σκληρή δουλειά και συνεργασία. Δίνουμε έμφαση στην ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών, απαραίτητα για την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Φέτος γιορτάσαμε τα Ελευθέρια της Χίου, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, μία παρουσία που προσδίδει έναν ισχυρό συμβολισμό για τα ακριτικά νησιά μας και την εθνική μας κυριαρχία. Επίσης, παρευρέθηκα στους εορτασμούς της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής στην Αθήνα, στις 19/11, για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης του νησιού μας. Έδωσα συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία για την επιτυχή εκδήλωση, όπως και για τις υπόλοιπες δράσεις, που επιβεβαιώνουν συνεχώς τη δυναμική παρουσία της κοινότητας στην Αθήνα.

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έργου, κατέθεσα (α) αναφορές για το ΕΣΠΑ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το ΚΕΘΕΑ, τα ΕΛΤΑ Καρδαμύλων και τις Δημοσιεύσεις του Περιφερειακού Τύπου και (β) ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού για την εξέλιξη του έργο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Συκούση. Να σημειώσω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας στην αναφορά για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με διαβεβαίωσε ότι είναι ανοιχτό σε προτάσεις της Ένωσης, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τα αιτήματα των μαστιχοπαραγωγών.

Καθώς το 2023 προχωρά προς το τέλος του, με την προσμονή της γιορτινής περίοδο των Χριστουγέννων, είναι πάντα μια ευκαιρία για ανασκόπηση δράσεων και επανεξέταση προτεραιοτήτων. Το τέλος του 2023 βρίσκει τη Χίο σε σαφώς καλύτερη κατάσταση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Έχοντας αντιμετωπίσει κρίσεις, έχοντας σχεδιάσει σημαντικά έργα, τα οποία είναι σε φάση υλοποίησης. Έχοντας διασφαλίσει το νησιωτικό ΦΠΑ. Έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του πολεοδομικού σχεδιασμού, με στόχο να δώσουμε νέες δυνατότητες ανάπτυξης της Χίου. Θυμίζω ότι η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμων Χίου, Οινουσσών και Ηρωικής Νήσου Ψαρών υπεγράφη την 1η Ιουνίου 2023 με προθεσμία περαίωσης του αντικειμένου της Σύμβασης τους 36 μήνες και ήδη κινούμαστε εντός χρονοδιαγράμματος.

Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο του Ιάκωβου Μπριλή «Χρονολογικά στοιχεία για μερικά ατέλειωτα έργα της Χίου που μας προβληματίζουν» (16/11/23) που περιγράφει με παραστατικό τρόπο την ιστορία όλων των μεγάλων έργων.  Στόχος μου να τελειώσουν όλα τα μεγάλα έργα εντός της τρέχουσας θητείας μου: αεροδρόμιο, δικαστικό, νέο τελωνείο λιμένα, λειτουργία φράγματος Κόρης Γεφύρι καθώς και η μαρίνα. Όπως επίσης να δουλέψω με την νέα δημοτική αρχή για το θέμα της ύδρευσης και του λιμενικού συστήματος.  Συστηματικά τον δημόσιο διάλογο απασχολεί το έργο του αεροδρομίου. Προχωράει, όπως βλέπετε το έργο της επέκτασης και αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

Για το έργο της επέκτασης του διαδρόμου, πιστεύω ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα των υλικών, παρά τα εμπόδια που εμφανίστηκαν, και θα δούμε και εκεί πρόοδο.

Ιδιαίτερα σημαντικό έργο για τη Χίο είναι η επέκταση και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου. Είμαστε στο στάδιο ελέγχου της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης και έχει εκδοθεί επίσης η προέγκριση της οικοδομικής άδειας.

Στηρίζοντας τη ναυτιλία και τα νέα παιδιά που επιλέγουν να ακολουθήσουν τον απαιτητικό αυτό δρόμο, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενισχύει τους σπουδαστές των ΑΕΝ με οικονομική ενίσχυση ύψους 3.400 ευρώ.

Ενώ παράλληλα, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενισχύουμε τις εκπαιδευτικές υποδομές του τόπου μας, με 199 διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα σχολεία του νομού από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι και τη Γ΄ Λυκείου και με νέα υλικοτεχνική υποδομή (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, περιφερειακός εξοπλισμός) σε 4 ειδικά σχολεία του νησιού.

Τέλος, στα θέματα υγείας, αξίζει να σημειωθεί ότι προκηρύχθηκε στις 6 Νοεμβρίου ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της ανάγκης συνεργασίας για το καλό του τόπου. Δεν βοηθάνε ούτε οι συσκέψεις ερήμην για κρίσιμα θέματα ούτε άκομψες κινήσεις όπως η μη αποστολή της καθιερωμένης πρόσκλησης στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, για τους εορτασμούς της 11 Νοεμβρίου. Δεν θα αφιερώσω σήμερα μελάνι σε αυτό το θέμα, θέλω να πιστεύω ότι αυτά ήταν εξαιρέσεις, στην πίεση της μετεκλογικής περιόδου, και όχι σημάδι νέων συμπεριφορών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.