Ο Εμβολιαμός κατά της Covid-19 σώζει (;) ζωές… Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Την Τρίτη το βράδυ κυρία μέσης ηλικίας που δεν διαθέτει υπολογιστή μου ζήτησε να την γράψω για εμβόλιο. Σήμερα Τετάρτη πρωί 14 του μήνα πριν κάνω την εξυπηρέτηση στην κυρία άνοιξα τα  ηλεκτρονικά ενημερωτικά sites και διάβασα αυτούς τους τίτλους:

Καναδάς: Πρώτο περιστατικό θρόμβων αίματος μετά εμβολιασμό με AstraZeneca

Γερμανία: Με εμβόλιο Moderna ή Pfizer η β’ δόση για όσους κάτω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί μία φορά με AstraZeneca

Βέλγιο: Δεν ξεκινούν τελικά οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

ΕΛΛΑΔΑ:Σήμερα παραλαμβάνoνται 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson

Σουηδία: Δεν ξεκινά ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της J&J

Δανία: Διακόπτει το εμβόλιο της  AstraZeneca…

Πώς να γράψω την κυρία για εμβόλιο; Σοκαρίστηκα με τις ειδήσεις αυτές τις τόσο δυσοίωνες , αντιφατικές και αποκαρδιωτικές.

Αποκαρδιωτικές ειδήσεις που γεννούν υποψίες, ανασφάλεια, άγχος και φόβο στους πολίτες που είχαν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες στον εμβολιασμό για να ‘βγούμε’ από την κρίση και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας. Επίσης κάτι που είχα παρατηρήσει στην πόλη μου την Καλλιθέα είναι ότι αρκετοί πολίτες 60-64 ετών μετά τον θόρυβο στα ΜΜΕ για τις θρομβώσεις από το AstraZeneca –εμβόλιο που έπρεπε να κάνουν-, ακύρωσαν τα ραντεβού τους κι επίσης μια μεγάλη ομάδα ατόμων άνω των 60 προτιμούσε το Αμερικάνικο εμβόλιο Johnson & Johnson λόγω ιδεολογίας; Επειδή είναι μία δόση; Ποιος να γνωρίζει και περίμεναν να έρθει το αμερικάνικο εμβόλιο στη χώρα μας για να δηλώσουν συμμετοχή στον εμβολιασμό.

Χάος με τις νέες εξελίξεις. Επαναλαμβάνω το κλίμα αισιοδοξίας και προθυμίας συμμετοχής στον εμβολιασμό κινδυνεύει να ανατραπεί.

Όμως τώρα το βράδυ διαβάζω στις ειδήσεις ότι στη χώρα μας  σήμερα Τετάρτη αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι , πάνω από 80 οι νεκροί  από κορονωϊό και 3.089 κρούσματα και, Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο ‘βαθύ κόκκινο’. Όλα αυτά συμβαίνουν στην χώρα μας ενώ οι εμβολιασμοί αυξάνονται. Τι φταίει;

Στο Βέλγιο με ισομερή με τη χώρα μας πληθυσμό οι νεκροί σήμερα ήταν 30 και στην Μ.Βρετανία που έχει ήδη εμβολιάσει  με τη πρώτη δόση εμβολίου όλο τον πληθυσμό άνω των 50 ετών οι νεκροί ήταν 35!

Άρα κάτι πρέπει να γίνει στην χώρα μας. Εμβολιασμοί με ταχύτερους ρυθμούς; Με ποιο εμβόλιο όταν… ( από Αθηναϊκό site το Σοφοκλέους in τα κάτωθι):

Νέα εμπόδια στις εκστρατείες εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη με την “αναστολή” που ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid, λόγω της σπάνιας εμφάνισης σοβαρών θρόμβων αίματος.

Μετά την αμφισβήτηση του εμβολίου της AstraZeneca, για τα ίδια συμπτώματα, οι ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν να έχουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού τους, καθώς η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson ανακοίνωσε την “καθυστέρηση της διάθεσης” του μονοδοσικού της εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρώπη.

.Εν τω μεταξύ η ΕΕ έχει υπογράψει παραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, στην οποία προστίθεται η επιλογή για 200 επιπλέον εκατομμύρια. Ο όμιλος δεσμεύτηκε την Πέμπτη να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Σαφώς και δικαιολογημένη η σύγχιση, η ανασφάλεια κι η αμφισβήτηση του κοινού στα εμβόλια με όσα μας ενημερώνει ο τύπος.

Ο εμβολιασμός συνεχίζεται εν τούτοις στον πλανήτη κι εφόσον δεν υπάρχει ‘φως στο τούνελ’ δηλαδή κάτι άλλο που να σταματάει την μετάδοση του ιού ορθώς συνεχίζεται. Αν αναλογιστούμε τον μικρό αριθμό θανάτων από θρομβώσεις σε σχέση με την καλή επίπτωση την ανοσία έναντι του ιού, ναι καλώς συνεχίζεται.

Κι αυτή την άποψη την διατυπώνω διαβάζοντας:< Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο απολογισμός των θανάτων από την πανδημία πλησιάζει τα τρία εκατομμύρια (2.948.577), από τους οποίους ένα και πλέον εκατομμύριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των απολογισμών που παρείχαν οι υγειονομικές αρχές>.

Τηλεφώνησα στην κυρία, την ενημέρωσα για τα τρέχοντα κι η απάντηση της ήταν:-Να με γράψεις για το εμβόλιο…

Ας ευχηθούμε τα self tests να συμβάλλουν κι αυτά στον περιορισμό της πανδημίας.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.