Ο Περιφερειάρχης στο Οlympia Forum ΙΙΙ: Χρειαζόμαστε βελτίωση των υφιστάμενων Λιμένων και Αεροδρομίων

 

 

 

Στις υποδομές των Λιμανιών της χώρας επικέντρωσε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, στην εκδήλωση του Οlympia Forum ΙΙΙ στο Ζάππειο την Πέμπτη 20.10.2022 , αναδεικνύοντας τέσσερα σημεία αναγκαίων πολιτικών , ως καινοτομίες στη Δημόσια Διοίκηση που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και υλοποίησης έργων .
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου συμμετείχε στη Συνεδρία με θέμα: «Αεροδρόμια, Λιμάνια, Σιδηρόδρομοι, Συνδεσιμότητα και Περιφερειακή Ανάπτυξη», με αντικείμενο την ανάδειξη της συμβολής της Συνδεσιμότητας, στο σχεδιασμό και υλοποίηση καινοτόμων στρατηγικών και Προγραμμάτων , Περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Όπως μάλιστα ο ίδιος τόνισε στη συνέχεια «ο βίος του ως τώρα ήταν αφιερωμένος στους Λιμένες». Υπογράμμισε ότι υπάρχουν ανάγκες για βελτιώσεις σε υφιστάμενους Λιμένες και όχι νέους Λιμένες, ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη περί των 700-800 Ορφανών Λιμένων και να τους εντάξει σε φορέα ώστε να μπορούν να γίνουν έργα σ’ αυτούς. Επεσήμανε την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών με μείωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται στις αποφάσεις των Λιμενικών Ταμείων και στις διαδικασίες υλοποίησης έργων.
 
Στη Συνεδρία συμμετείχαν και συνομίλησε με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Διδασκάλου, τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας Δημ. Ιατρίδη , την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού Ολυμπία Αναστασοπούλου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ Αθαν. Κοτταρά. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Φαίη Χρυσοχόου .
Αναλυτικότερα στην Ομιλία του ο Περιφερειάρχης αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση υπογράμμισε:
«Το 1/6 των πολιτών της χώρας διαβιεί σε νησιωτικές περιοχές και η εδαφική συνέχεια με την υπόλοιπη Χώρα και την Ευρώπη αποτελούν οι Λιμένες. Δεν θα αναφερθώ στου Τουριστικούς Λιμένες (Μαρίνες). Η Χώρα μας διαθέτει 1.100 περίπου Λιμενικές Εγκαταστάσεις, παντός διαμετρήματος, πληρότητας και εξυπηρετήσεως και αναφέρομαι σε λιμένες από τον Πειραιά έως το Λουτρό Χανίων που είναι μία προβλήτα , αλλά εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες διερχόμενους. Έχουμε αναλογία 1 λιμένα ανά 14 χιλιόμετρα. Εξαιρώντας τους τουριστικούς πιστεύω ότι δεν χρειαζόμαστε άλλους, χρειαζόμαστε βελτίωση των υφιστάμενων και των εξυπηρετήσεων που προσφέρουν Λιμένες και Αεροδρόμια.
Ο πλείστος αριθμός των 1.100 Λιμενικών Εγκαταστάσεων αποκαλούνται Ορφανά , Δεν ανήκουν πουθενά . Οι Λιμένες διοικούνται από Οργανισμούς, Λιμενικά Ταμεία, προσφάτως από ξένους φορείς ή ανήκουν στους Δήμους. Οι περισσότεροι διοικούνται χωρίς να έχει κάποιος την αρμοδιότητα να κατασκευάσει έργα. Περί τις 700 με 800 Λιμενικές Εγκαταστάσεις είναι Ορφανές. Θα αποτελέσει μεγάλο βήμα όταν το κράτος κάνει το άλμα και αναγνωρίσει ότι υπάρχουν αυτές οι υποδομές και υπαχθούν σε κάποιο φορέα. Είναι υποδομές που εξυπηρετούν Κοινωνικές Οντότητες και αν υπαχθούν σε κάποιο φορέα, θα μπορέσουμε να κάνουμε έργα σ’ αυτές.
Λειτουργία Λιμενικών Ταμείων. Τα Λιμενικά Ταμεία υπάγονται στο Υπουργείο Ναυτιλίας, είχα διατελέσει Γ.Γ. Λιμένων και είχα διαπιστώσει την πολυνομία και πολυπληθές υπηρεσιών που υπεισέρχονται στις αποφάσεις που εγκρίνονται , λαμβάνονται και κατασκευάζονται έργα. Αν δεν απλοποιηθεί η διαδικασία δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε έργα και δυστυχώς θα παραμένουν σε άσχημη κατάσταση πολλά από αυτά τα λιμάνια.
Το Olympia Forum ΙΙΙ ξεκίνησε στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 20.10.2022 και θα ολοκληρωθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου με Συνεδρίες στην Αρχαία Ολυμπία, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας καθώς αποτελεί πρωτοβουλία του Οικονομικού Forum των Δελφών σε συνδιοργάνωση με την Εφημερίδα Πατρίς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.