Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Ως “κεραυνός εν αιθρία” έφθασε η είδηση της εξαίρεσης των Χιωτών μαστιχοπαραγωγών εν γένει από τις ευεργετικές -για τους αγρότες- διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, που προβλέπει την μείωση του φόρου εισοδήματος σε όσους εξ αυτών ανήκουν σε συνεταιρισμούς αλλά και όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συμβολαιακης Γεωργίας.
Τις τελευταίες ημέρες, επικρατεί έντονη ανησυχία, ιδιαίτερα στα χωριά της νότιας Χίου όπου -ως γνωστόν- τα 2/3 των μαστιχοπαραγωγών τυγχάνουν αγρότες ειδικού καθεστώτος, ασκώντας έκαστος το όποιο επάγγελμά του και παράγοντας -παράλληλα- ικανή ποσότητα μαστίχας.
Η ανησυχία αυτή κατατέθηκε προφορικά και στο γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, στη Χίο.
Η καλλιέργεια και παραγωγή της Χιώτικης μαστίχας αποτελεί πόλο ανάπτυξης στον τόπο μας, καθώς και μέσο απασχόλησης και ενίσχυσης του εισοδήματος των ακριτών πολιτών και κατοίκων του νησιού μας, που καταγίνονται με αυτή την κοπιαστική εργασία.
Δυστυχώς, η κατάθεση του υπό αναφορά νομοσχεδίου, που εισάγει την ευεργετική διάταξη της μείωσης του φόρου εισοδήματος κατά 50% μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αποδεικνύει αφενός μια εκκολαπτόμενη κοινωνική ανισότητα (καθιστώντας παραγωγούς “δύο ταχυτήτων”) και αφετέρου την εξωπραγματική αντίληψη όσων εισάγουν διατάξεις και νομοσχέδια, δίχως να έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα και διάλογος, για την ικανοποίηση των αντικειμενικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών, πολλώ δε μάλλον των ακριτικών και νησιωτικών.
Η αυριανή (02/06/2022) επίσκεψη στη Χίο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γεωργίας) είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δύο βουλευτές του Νομού μας, τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, να επισημάνουν στον ίδιο την κοινωνική αυτή ανισότητα και αδικία, ζητώντας την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων, ώστε να συμπεριληφθούν στο σύνολο τους οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου στις ευεργετικές διατάξεις του υπό ψήφιση Νόμου.
Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος
Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.